De ce apar durerile de cap după ce plângi

.

De cele mai multe ori, lacrimile declanșează durerile de cap, senzația de amețeală și nasul înfundat. Poate ți s-a întâmplat și ție, după o porție bună de lacrimi, să te simți ca și cum ai fi răcită, să îți curgă nasul și să te chinuie durerile de cap după ce plângi. Află de ce și ce remedii simple au efecte imediate împotriva acestor senzații neplăcute.

Este firesc să apară durerile de cap după ce plângi, dar nu întotdeauna. Dacă plângi ușor pentru că ai citit o poveste tristă sau pentru că ai vizionat un film melancolic, puțin probabil să te doară capul. În schimb, întotdeauna apar durerile de cap după ce plângi cu multă durere în suflet, cu lacrimi mari și cu hohote.

Cu cât plângi mai mult cu atât vor apărea o serie de manifestări fizice deosebit de neplăcute. Dincolo de durerea de cap, imediat ți se înfundă nasul și începe să îți curgă, ochii se umflă și se înroșesc, ți se usucă gâtul, simți transpirații reci pe șira spinării sau dificultăți de respirație.

Plânsul lung și dureros, provocat de emoții puternice, este însoțit și de manifestări fizice la fel de puternice. După o repriză zdravănă de plâns, te simți de parcă ai fi răcită, iar durerile de cap nu vor trece cu una cu două. Află cum explică medicina aceste manifestări și cum le poți atenua, dacă ești o fire sensibilă și se întâmplă adesea să plângi puternic.

Cum apar durerile de cap după ce plângi

Plânsul îndelungat este epuizant nu doar din punct de vedere psihic și emoțional, ci și fizic. Când plângi, emoțiile, tristețea și durerea resimțită obligă creierul să elibereze brusc hormoni de stres precum cortizolul, iar aceștia provoacă la rândul lor o serie de reacții fizice neplăcute.

Una dintre primele reacții provocată de cortizol este tensiunea din zona frunții, apoi lacrimile. Din momentul în care încep să curgă lacrimile sărate, acestea irită ochii și sinusurile, nasul se congestionează și devine roșu, iar mușchii capului devin tot mai încordați. Așa apar durerile de cap după ce plângi.

De cele mai multe ori, o repriză scurtă de plâns declanșează dureri de cap în frunte, dar reprizele lungi de plâns pot declanșa migrene persistente, pentru care poți avea nevoie de calmante.

Un alt motiv pentru care apar durerile de cap după ce plângi este deshidratarea. Plânsul îndelungat, cu șuvoaie de lacrimi pur și simplu te deshidratează și te extenuează. Prin lacrimi pierzi săruri importante de sodiu, calciu și magneziu care intervin în procesul electrolitic. Cu cât durerea este mai mare și plângi mai mult, fără să bei apă, cu atât se instalează dureri de cap puternice pe care le resimți în frunte și în vârful capului.

Deshidratarea, la rândul ei, perturbă ritmul cardiac și tensiunea arterială, astfel că durerile de cap pe care le resimți s-ar putea să fie mai puternice în vârful capului. Dacă nu reușești să te liniștești și plângi în mai multe reprize, astfel de dureri puternice se pot transforma în migrene, iar presiunea dureroasă va fi resimțită la tâmple și în frunte.

Iar dacă ai probleme cu sinusurile, adică o sinuzită cronică sau rinită, lacrimile provoacă reacții dureroase, mucus abundent și dificultăți de respirație care se resimt inclusiv a doua zi.

Tipuri de dureri de cap resimțite după ce plângi

Din punct de vedere medical, există anumite diferențe între durerile de cap, în funcție de severitatea lor și de simptomele asociate.

  • Durerea de cap tensionată sau cefaleea de tensiune are drept cauză tensiunea musculară tot mai acută în zona mușchilor capului și care apare cel mai des când plângi;  
  • Durerile sinusale, localizate în spatele sinusurilor, debutează în momentul în care țesuturile sinusurilor se inflamează, iar acest lucru se petrece cu precădere dacă plângi mai mult timp. În acest caz, durerile de cap vor fi resimțite în frunte și în spatele ochilor. Aceste dureri sunt mult mai puternice, dacă suferi de rinite, sinuzite sau de alergii la praf și polen.
  • Migrenele sunt mult mai grave și mai severe și nu trebuie confundate cu durerile de cap obișnuite. Acestea sunt dureri intense de cap resimțite la tâmple și în vârful capului și, de multe ori, sunt însoțite de senzația de greață și de sensibilitatea la lumină. Când ai migrenă, o poți recunoaște după durerea apăsătoare din tâmple și după faptul că nu suporți lumina, nici artificială, nici naturală. Un alt simptom specific migrenelor este senzația de amețeală și de greață, care nu apare la durerile de cap.

Cum poți atenua durerile de cap cu remedii simple

De ce apar durerile de cap după ce plângi

Așa cum subliniam mai sus, apar durerile de cap după ce plângi puternic, în urma unui șoc emoțional, în urma unui eveniment nefericit sau în urma unei pierderi dureroase. Lacrimile apar spontan și pe măsură ce durerea emoțională se accentuează, plângi tot mai mult, resimți o suferință puternică și te liniștești cu greu.

În aceste situații, durerile de cap sunt firești, dar nu trebuie să le lași să persiste. Ține minte câteva sfaturi și remedii simple care te pot ajuta să atenuezi durerile de cap, înainte să iei calmante.

Bea apă sau limonadă

Fără să ne dăm seama, când plângem puternic ne deshidratăm și apar durerile de cap. Chiar dacă nu îți poți stăpâni lacrimile, încearcă să bei apă sau, și mai bine, o limonadă răcoritoare, bogată în electroliți din zeama de lămâie și din zahăr. Vei observa imediat că simplul gest de a bea apă te ajută să te liniștești și emoțional, și psihic. În plus, te hidratează treptat și alungă durerea de cap.

Bea apă și cafea

Dacă nu îți este aminte să îți pregătești o limonadă sau un suc de fructe proaspete, încearcă măcar să îți faci o cafea. Bea apă și cafea alternativ și vei constata în decurs de aproape 20 – 30 de minute că durerea de cap se atenuează.

Apa te hidratează, te ajută să te răcorești și să te concentrezi mai mult asupra ta. Iar cafeaua alungă durerile de cap datorită cofeinei care acționează destul de rapid. Dacă sunt dureri de cap de tipul cefalee de tensiune acestea dispar datorită cofeinei care îți dă un strop de energie și alungă tensiunea musculară.

Mănâncă ciocolată

Este greu să te gândești la mâncare atunci când suferi și plângi. Cu toate acestea, dacă vrei să îți stăpânești durerile de cap, ar fi bine să consumi puțină ciocolată amăruie sau orice alt desert cu ciocolată. Dar, ține minte! Bea apă! Este important să te hidratezi corect și apoi să mănânci puțină ciocolată. Cacaoa conține cofeină, flavonoizi, magneziu, potasiu și o serie întreagă de vitamine care ajută atât pentru hidratare, cât și pentru reglarea tensiunii arteriale, astfel încât poate combate durerile de cap.

Multe persoane suferă de o scădere a tensiunii arteriale când plâng pentru un timp mai îndelungat, astfel că puțină ciocolată sau o cafea bună ajută la echilibrarea tensiunii și alungă durerea de cap.

Folosește masajul

Masează ușor tâmplele și fruntea și încearcă să te liniștești, să te oprești din plâns. Concentrează-te asupra unor lucruri pe care trebuie să le faci, asupra unor obligații de serviciu sau asupra unor amintiri plăcute. Încearcă să nu te mai gândești la ceea ce ți-a provocat lacrimile și masează ușor tâmplele, dacă te doare capul.

Masajul te ajută și el să te concentrezi asupra altor idei și gânduri și totodată dispersează durerea.

Specialiștii în acupunctură spun că este bine să masezi și zona dintre degetul mare și degetul arătător de la mâna dreaptă, zonă care pare să corespundă cu aria din creier responsabilă cu durerile de cap. Multe persoane spun că acest mic truc funcționează și merită să îl folosești.

Folosește comprese cu gheață

Dacă apar durerile de cap după ce plângi poți folosi un truc extrem de simplu: compresele cu gheață. Dacă, în cazul gripei sau al migrenelor date de răceală funcționează compresele fierbinți pentru frunte, în cazul durerilor de cap care apar după ce plângi funcționează mai bine gheața.

Pune cuburi de gheață într-o pungă, strânge bine și învelește apoi punga într-un prosop subțire. Ține compresa cu gheață pe frunte sau în creștetul capului, acolo unde este durerea mai puternică. Din când în când, poți pune compresa cu gheață și pe ochi. Răcoarea te va calma și va atenua iritația ochilor.

Ulei esențial de mentă sau lavandă

Încearcă să te liniștești, să te oprești din plâns și să îți masezi tâmplele cu ulei de mentă sau de lavandă. Este bine să ai în casă tot timpul astfel de uleiuri esențiale naturale deoarece au numeroase beneficii pentru sănătate.

Parfumul lor răcoritor și calmant te ajută să te echilibrezi emoțional, să îți stăpânești lacrimile și să faci față mai bine durerilor de cap. Menta și lavanda au ambele proprietăți calmante și relaxante, ele vor transmite creierului o stare de bine și vor alunga tensiunea care generează durerile de cap.

Ceaiuri cu efect calmant

Poți folosi ceai de mușețel, ceai de gălbenele sau ceai de tei care au efecte decongestionante și calmante. De asemenea, ceaiul de rozmarin este indicat atât în durerile de cap ușoare, cât și în cazul migrenelor persistente. Înainte de a lua o pastilă, bea o cană de ceai și încearcă să stai întinsă timp de o oră, cu ochii închiși.

Pune și o compresă rece pe ochi, să atenueze roșeața, consumă 2 – 3 pătrățele de ciocolată amăruie, iar durerile de cap după ce plângi vor dispărea ușor.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton