De câte ori este normal să răcim într-un sezon rece

.

Sezonul rece nu aduce numai disconfort termic, ci şi episoade de guturai şi răceli de tot felul, care se pot complica în cazul celor mici. Sunt persoane care răcesc mai des, dar sunt şi altele care nu se confruntă cu un astfel de episod o iarnă întreagă. Medicul de familie, Viorel Dumitrescu ne clarifică de câte ori este normal să răcim în sezonul rece!

Nu mai mult de 4-5 episoade de boală într-un sezon

Foarte important este ca medicul să stabilească dacă este vorba de un episod viral sau dacă la mijloc este o infecţie bacteriană, în funcţie de această concluzie decizându-se şi tratamentul, ştiut fiind faptul că virozele nu necesită tratament cu antibiotice decât în cazul în care se suprapune o infecţie. Ce indică răcelile repetate? Dacă cel mic intră contact în contact cu persoane bolnave, atunci şi episoadele de răceală în cazul său sunt explicabile. Lucrurile se complică atunci când apar infecţiile. Regula:  NU mai mult de 4-5 episoade de boală într-un sezon!”, spune medicul.

„Trebuie să fim atenţi dacă a venit în contact cu cineva bolnav, iar acela este un episod firesc. Să ne îngrijorăm atunci când boala evoluează mai sever, când apar complicaţii pulmonare (n.r. – bronşite, bronşiolite, pneumonii) sau neurologice (n.r. – evoluţie până la meningită sau encefalită), înseamnă că avem o problemă de imunitate sau virusul cu care a venit în contact este mai agresiv decât în mod normal”, a explicat medicul de familie Viorel Dumitrescu.

În cazul răcelilor repetate trebuie să vedem dacă este o problemă legată de sistemul imunitar sau de mediul în care trăieşte cel mic

În cazul răcelilor repetate trebuie să vedem dacă avem o problemă de imunitate sau legată de mediul în care trăieşte cel mic. Poate este o alimentaţie deficitară – sunt familii în care nu se mănâncă decât vegan şi copiii aceia, în lipsă de proteină nu dezvoltă suficienţi anticorpi încât să lupte cu boala”, spune medicul, recomandând ca în astfel de cazuri să se investigheze amănunţit problema la un specialist, un infecţionist sau un pediatru.

Persoanele care suferă de tuberculoză, de o boală neoplazică, care primesc tratament care scade imunitatea, pot avea mai multe episoade de răceală

„Foarte grav este când evoluţia răcelii este spre complicaţii: pulmonare, neurologice, sau de altă natură. Pot să apară otite, un copil care face o rinofaringită şi imediat trânteşte şi o otită sau o sinuzită e clar că are o problemă de imunitate sau ceva local. De exemplu, mucoasa este mai inflamată decât normal. Este foarte grav când se supra-adaugă şi o infecţie bacteriană pe lângă cea virală. Atunci apelăm la medicul specialist infecţionist să vedem dacă nu există ceva supra-adăugat. Persoanele care suferă de tuberculoză, de o boală neoplazică, care primesc tratament care scade imunitatea, pot să aibă mai multe episodade de răceală. Foarte important este să stabileşti dacă este bacterian sau viral.”, a explicat medicul.

Citeşte şi: Cum ţinem răceala la distanţă odată cu schimbările de temperatură

Ceaiul de hibiscus combate răceala şi ajută la prevenirea depresiei

Sursă foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale