Cum te vindeci de insomnie

.

Noaptea, te perpelești și nu poți închide un ochi. Ziua, te simți stoarsă de vlagă și fără niciun chef. Trebuie să știi că tulburările de somn nu sunt normale.
Toată lumea mai trece, câteodată, și prin perioade în care somnul nu e așa cum ar trebui. Numai că, dacă acestea se prelungesc, este necesară opinia specialistului. Căci insomniile, de orice tip ar fi ele, pot fi simptomele unor boli dintre cele mai grave.

► Avem nevoie de somn

Tulburările de somn reprezintă o nouă epidemie globală care pune în pericol sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația lumii. Un studiu recent scoate la iveală faptul că unul din patru români suferă din această cauză. Peste o treime dintre noi au dificultăți în a adormi, iar 23% se trezesc cel puțin o dată în timpul nopții. Trist este că mai bine de jumătate dintre noi dormim mai puțin de 7 ore zilnic. Or, som-nul insuficient favorizează apariția obezității și a multor altor boli grave, precum cele cardiovasculare, diabetul, astmul, atât la adulți, cât și la copii.
Cu toții, indiferent de vârstă, avem nevoie de un somn de calitate pentru a ne menține sănătoși. Vigilența scăzută, lipsa atenției, reducerea concentrării, scăderea productivității la locul de muncă, dar și producerea de accidente auto sunt numai câteva dintre consecințele grave ale lipsei somnului. Iar cei care suferă de insomnie sunt de 7 ori mai predispuși la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe față de cei cu somn odihnitor!

► Boala dă insomnii

Insomnia ocazională nu dăunează grav sănătății. Când se prelungește însă, duce la oboseală cronică și stres psihic, care epuizează organismul, scad imunitatea, acutizează bolile cronice și dă naștere infec-
țiilor bacteriene și virale. „Majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate. Din păcate, până acum, mai puțin de o treime dintre cei suferinzi caută ajutor specializat”, spune prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.
În loc să iei măsuri prin „tratamente” auzite de la unii și de la alții, înghiţind tot felul de pilule și ceaiuri, mai bine vizitezi un medic de specialitate. Foarte multe afecţiuni psihice au ca simptom insomnia de diferite grade, de la nevroze până la depresie psihotică şi la schizofrenie chiar. Stresul, surmenajul fizic și intelectual, condițiile de viață și de muncă, adolescența și menopauza, menstruația, mesele prea bogate seara, abuzul de alcool, precum și anumite medicamente sunt cauze ale tulburărilor de somn. Însă și bolile acute sau cronice, precum cardiopatia, astmul, ulcerul, dischinezia biliară, migrena, demența Alzheimer, maladia Parkinson şi sindromul Gilles, cancerul sunt asociate cu somnul întrerupt. Angina, afecțiunile respiratorii, cardiace și dereglările glandei tiroide dau, de asemenea, probleme cu somnul.

SOMNOLOGUL ȘTIE!

Dacă știi că ai probleme cu somnul, dă fuga la medic. Există în țară 49 de laboratoare de somnologie, în cadrul clinicilor ORL sau de pneumologie. „În urma unor investigații specifice obligatorii, pacientului i se pot depista peste 80 de tipuri de tulburări de somn, de la somnambulism la sindromul picioarelor neliniștite și bruxism. Dacă se suspectează că persoana suferă de tulburări ale somnului, este investigată cu polisomnograful. Pacientul trebuie să doarmă o noapte la spital şi este filmat de o cameră cu infraroşu.
Are montaţi electrozi pe corp, care înregistrează activitatea cerebrală, cardiacă, oculară, a bărbiei. Există și un senzor pentru sforăit. Se monitorizează și gradul de oxigenare, precum și relaxarea musculară în timpul somnului”, spune dr. Oana Deleanu, specialist în somnologie, Institutul de pneumologie „Marius Nasta”, Bucureşti.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale