După unele păreri, cariile dentare pot fi vindecate şi prevenite fără o vizită la stomatolog. Vezi care sunt cauzele cariilor şi cum poţi să le vindeci printr-o alimentaţie specială!
Specialiştii în medicina complementară susţin că ceea ce ştiam despre carii nu este adevărat – ele au alte cauze decât cele pe care le menţionează stomatologii şi se pot vindeca fără a fi nevoie de temuta freză. Vezi care ar fi adevăratele cauze ale cariilor şi cum poţi să scapi de ele prin alimentaţie şi suplimente.
De ce apar cariile dentare
Dacă între un stomatolog îţi va spune că o carie apare din cauza resturilor de alimente bogate în carbohidraţi – sucuri, dulciuri, făinoase – care rămân pe dinţi şi sunt consumate de bacteriile din gură. Atunci când se hrănesc, bacteriile produc acizi care distrug smalţul dinţilor, ducând la apariţia cariilor.
Medicina complementară susţine că această teorie este falsă pentru că bacteriile nu se hrănesc cu alimente lipsite de nutrienţi, cum sunt dulciurile sau făina albă. Din contră, bacteriilor le place laptele, carnea, peştele, alimente care nu sunt considerate vinovate pentru apariţia cariilor. Şi în plus, s-a descoperit că membrii unor triburi izolate care nu obişnuiesc să se spele pe dinţi au o dantură foarte sănătoasă.
Concluzia ar fi că nu resturile de pe dinţi duc la carii, ci alimentaţia modernă. Conform medicinei complementare, cauzele cariilor ar fi:
– O dietă săracă în minerale
– O dietă săracă în vitamine liposolubile – A, D, E, K.
– Imposibilitatea sistemului digestiv de a absorbi nutrienţii din mâncare. Asta se întâmplă din cauza alimentaţiei bogate în acid fitic, o substanţă care se găseşte mai ales în cereale şi care împiedică, printre altele, absorbţia calciului.
Tratament naturist pentru cariile dentare
Tratamentul naturist pentru cariile dentare constă de fapt într-o dietă corectă, ce poate fi suplimentată prin vitamine şi minerale sub formă de pastile.
Ce alimente te ajută să scapi de carii: untul de cocos, lactate naturale (mai ales untul), provenite de la animale hrănite cu iarbă, carne de la animale hrănite cu iarbă, peşte, supe şi ciorbe de oase, legume crude şi gătite, organe – de exemplu ficat. Un loc aparte în alimentaţia ta ar trebui să-l ocupe supele obţinute prin fierberea îndelungată a oaselor.
Ce alimente să eviţi: dulciuri, alimente procesate (mezeluri), leguminoase, nuci şi seminţe şi mai ales cereale.
Ce suplimente poţi să iei: pentru că în ziua de azi, nici măcar legumele nu mai sunt boagte în vitamine şi minerale, e bine să-ţi suplimentezi dieta cu magneziu, gelatină de vită şi ulei din ficat de cod, care e bogat în vitamine liposolubile.
Foto: Shutterstock