Cum vii de hac mâncatului compulsiv de Sărbători

.

Îţi e cunoscut termenul de „comfort food” din filmele americane? De obicei, se referă la mâncărurile cu care eroina principală se consolează la 2 dimineaţa atunci când El nu sună. Pare inofensiv, nu?
Ce ai putea să păţeşti în urma mâncatului compulsiv, în afară de cele câteva kilograme care se depun sub formă de colăcei pe mijlocul tău? Şi când tentaţiile sunt atât de irezistibile, cum sunt meniurile de Sărbători, nici nu îţi trece prin cap să rezişti.
Probabil ai constatat că dietele par să nu dea rezultatele pe care le promit în cazul tău, şi că pe măsură ce te supui la mai multe privaţiuni, organismul tău devine din ce în ce mai necooperant. Practic, mesajele pe care i le transmiţi sunt contadictorii, şi asta în mod constant, iar singurul lucru pe care îl poate face corpul tău, fie că stimulii sunt pozitivi sau negativi, este să se adapteze.
Pe de-o parte, îl pui să se se împace cu ideea că ultima masă a zilei e la ora 2 a dimineţii şi că digestia mai poate aştepta. Pe de altă parte, în alte zile, laşi stomacul să macine în gol, deschizând astfel uşile larg către o lume de probleme digestive şi de metabolism. E adevărat că se poate trăi cu ulcer, gastrită sau diabet, dar nu foarte bine.

Nu ne dăm seama cât de importante sunt gesturile noastre mărunte şi obieceiurile noastre bune decât atunci când avem de suferit de pe urma abaterii de la ele. Iar noi românii avem aproape o tradiţie în a comite excese gastronomice de Sărbători. Crăciunul şi Revelionul, fiind două mari ocazii de petreceri şi ospeţe, ficatul nostru are de două ori mai multe motive să ne urască. Dacă nu mă crezi, urmăreşte ştirile în această perioadă şi vei vedea că nu este buletin de ştiri care să nu prezinte isprăvile românilor cu veleităţi de căpcăun.
Probabil te gândeşti că nu eşti în această situaţie extremă. Întreabă-te totuşi dacă nu mănânci mai mult, mai gras şi mai dulce în această perioadă, în raport cu celelalte momente ale anului. Chiar dacă tradiţia e de aşa natură încât meniurile noastre de Sărbători sunt adevărate Hiroshime de colesterol, poţi scăpa ieftin din înfruntarea cu bucatele tradiţionale.

Când mănânci de Sărbători?

Respectă orele de masă. Avem tendinţa ca, în zilele libere dintre Crăciun şi Anul Nou, să mâncăm în mod continuu: când trecem prin bucătărie, când ne bem cafeaua, când stăm la poveşti cu cineva, când avem musafiri etc. Este adevărat că acestea sunt zile speciale şi suntem înconjuraţi de bunătăţi, dar Moş Crăciun nu ne aduce şi stomacuri mai mari.
Concentrează-te! Când mănânci, savurează fiecare îmbucătură. Atunci când stai la masă cu familia, nu lăsaţi televizorul să vă distragă. Altfel, masa se va transforma într-o sesiune de TV la care ronţăiţi cu toţii ceva – şi una e o pungă de popcorn, alta un castron de jumări.
Nu mânca atunci când ai un moment de maxim sau de minim emoţional. Senzaţia de gol sau de agitaţie pe care o resimţim în stomac atunci când suntem traversaţi de emoţii puternice nu este una de foame, ci de surescitare, iar starea nu va dispărea dacă o îngropăm sub un munte de mâncare.

Ce să faci cu mâncarea în exces

Relaxează-te. Sfatul pare cam expirat însă, dar stările noastre de „Aş mânca ceva bun, dar nu ştiu ce anume” şi de „Mănânc acum, fiindcă cine ştie dacă mâine voi mai avea ce” denotă tot o carenţă emoţională. Şi din nou, soluţia nu este mâncarea. Iar de Sărbători, ceea ce îţi rămâne în exces poate fi donat cuiva care chiar moare de foame.
Teama că vom suferi de foame este un vestigiu al epocii comuniste – dacă într-adevăr ai fi în situaţia de a muri de foame, nu ţi-ai permite o masă îmbelşugată de Crăciun, iar dacă totuşi ar urma vremuri mai grele, poate că n-ar trebui să mănânci totul la o singură masă?
Deşi sunt lucruri care par la mintea cocoşului, merită să ţii cont de ele, deoarece în perioada Crăciunului, femeile sunt mai susceptibile de a cădea pradă stărilor emoţionale oscilante şi exceselor – programul obişnuit este suspendat pentru o scurtă perioadă, iar acum, la final de an, fcem constatări şi bilanţuri care ne deprima de-a dreptul. Consolarea însă nu se află în borcanul cu dulciuri şi nici pe stinghia afumătorii.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale