Cum tratezi conjunctivita

.

După aplicarea picăturilor, ţine pleoapele închise timp de 1-2 minute pentru ca acestea să-şi facă efectul.

Vara pericolul conjunctivitei pândeşte la tot pasul! Cum să te fereşti de ea sau cum să te tratezi în cazul în care ai contractat deja boala, află în continuare!

Conjunctivita reprezintă inflamaţia conjunctivei, o membrană subţire, transparentă, care acoperă albul ochilor şi partea interioară a pleoapei. Poate fi de mai multe tipuri, cele mai frecvente fiind conjunctivita bacteriană (apare în urma infecţiei căilor respiratorii), conjunctivita alergică (apare în sezonul cald) şi conjunctivita virală.

Cum o recunoşti

Simptomele care îţi arată că suferi de conjunctivită sunt:
â–º înroşirea ochilor (a mucoasei conjunctivale)
â–º senzaţia de corp străin în ochi
â–º hiperlăcrimare (lăcrimarea continuă)
â–º fotofobie (sensibilitate crescută la lumina solară)
â–º prurit conjunctival (senzaţia de mâncărime a ochiului)
â–º arsuri oculare
â–º vedere înceţoşată.
Aceste simptome pot varia în funcţie de persoană şi de tipul conjunctivitei contractate.
 

Metode de tratament

Pentru a putea aplica tratamentul adecvat, trebuie să identifici mai întâi forma de conjunctivită de care suferi.

Conjunctivita bacteriană â–º O poţi trata cu ajutorul antibioticelor sub formă de picături oculare (Infectoflam, Alcon Ciloxan, Ciprolet) sau unguente (Garasone, Prenacid, Kanamicină). Picăturile oculare şi unguentele se aplică la nivelul conjunctivei de 3-4 ori pe zi, timp de o săptămână. Tratamentul trebuie urmat complet, fără întreruperi, pentru a preveni reapariţia acesteia în viitor.

Conjunctivita alergică â–º Aceasta apare cel mai frecvent în cazul persoanelor sensibile şi se tratează cu medicaţie specifică antialergică. Înlăturarea alergenului şi administrarea de antihistaminice sunt metodele de tratament propice în cazul acestei afecţiuni. Împotriva conjunctivitei alergice, antibioticele nu îţi sunt de niciun ajutor, deoarece boala apare din cauza factorilor de mediu, cum ar fi fumul, polenul, praful atmosferic, părul de animale, dar şi din cauza cosmeticelor şi a medicamentelor etc. şi nu ca urmare a unei infecţii. Dacă faci parte din cei care se îmbolnăvesc des din cauza alergiilor, cel mai bine ar fi să urmezi un program de vitaminizare a organismului, timp de o lună, pentru a-ţi forma un sistem imunitar rezistent.
 
Conjunctivita virală â–º Aceasta este una dintre cele mai frecvente tipuri de conjunctivită şi apare de obicei ca urmare a virusurilor gripale. Are o evoluţie scurtă şi dispare singură după 5-7 zile de la instalarea bolii, neavând nevoie de tratament medicamentos. Respectarea igienei zilnice a ochilor te va ajuta să scapi de acest tip de conjunctivită.

Căldura este propice conjunctivitei!

Anotimpul cald favorizează agravarea conjunctivitei. Aceasta apare în urma temperaturilor ridicate, care favorizează înmulţirea bacteriilor.
În cazul în care îţi place să frecventezi şi piscinele, atunci pericolul îmbolnăvirii creşte, deoarece apa din bazine conţine o soluţie de clor care este iritantă pentru ochi.

ATENŢIE, este contagioasă!

Conjunctivita este o boală care se poate transmite foarte uşor de la o persoană la alta, în cazul în care nu se respectă o igienă personală riguroasă. Contaminarea se poate face prin intermediul mâinilor murdare, al folosirii în comun a prosoapelor, a batistelor sau a feţelor de pernă sau prin utilizarea în comun a aceluiaşi tip de farduri pentru ochi. Boala mai poate fi declanşată de un virus, o bacterie sau o reacţie alergică la fum, praf, polen sau alte substanţe chimice.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale