Cum să tratezi astmul bronşic

.

Tuse, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de sufocare… acestea sunt numai câteva dintre simptomele care îţi pot arăta că suferi de astm bronşic.
Pentru a avea parte de o viaţă normală, află în continuare cum poţi controla boala!

Astmul este o boală cronică inflamatorie care afectează bronhiile. Acestea se îngustează astfel încât apar dificultăţi în circulaţia aerului atât la inspiraţie, cât şi la expiraţie. Cele mai dese simptome prezente la cei care suferă de astm sunt crizele de sufocare asociate cu tuse iritantă şi persistentă, respiraţia şuierătoare (weezing) şi senzaţia de presiune în piept.

Factori care pot declanşa criza de astm

â–º acarienii din praful de casă
â–º animalele cu blană
â–º polenul
â–º poluarea
â–º fumul de ţigară
â–º parfumurile şi mirosurile intense
â–º frigul şi vremea rece
â–º o simplă răceală
â–º efortul intens.

Metode de tratament

1. Medicamentele cu efect rapid

Deşi astmul nu poate fi vindecat în totalitate, există anumite medicamente care te pot ajuta să-l controlezi, astfel încât să nu te deranjeze în viaţa de zi cu zi. Astfel de medicamente sunt inhalatoarele sau tabletele cu steroizi care previn sau ameliorează atacurile. Tratamentul trebuie adaptat în funcţie de gradul de severitate al bolii, medicul având competenţa de a-ţi preciza dozele medicamentelor.

Exemple de medicamente care deschid căile respiratorii sunt bronhodilatatorii cu durată scurtă de acţiune, cum ar fi Airomir, Albuterol, Bricanyl, Ventolin şi bronhodilatatorii cu durată lungă de acţiune cum ar fi Foradil, Nuelin, Volmax. Alte medicamente care reduc simptomele astmului sunt cele bazate pe corticosteroizi ( Becotide, Flixotide, Pulmicort) sau cele care nu conţin corticosteroizi (Accolate, Singulair, Vicrom).

2. Terapia combinată

Cea mai simplă terapie este cea combinată, între tratamentul de fond şi cel de urgenţă.

– tratamentul de fond constă în folosirea zilnică, în doza prescrisă, a unui spray cu cortizon.
– tratamentul de urgenţă constă în folosirea în caz de criză de sufocare, tuse, senzaţie de presiune în piept sau alt simptom respirator, a unui spray cu salbutamol. Dacă nevoia este zilnică şi depăşeşte 6-8 pufuri, înseamnă că boala nu e bine controlată şi tratamentul de fond trebuie amplificat.

3. O nouă strategie

Cel mai nou tratament apărut pe piaţă împotriva astmului este Symbicort SMART. Acesta poate fi folosit în locul terapiei combinate, putând fi utilizat şi ca medicaţie de întreţinere şi de urgenţă. Acesta constă într-o combinaţie inhalatorie (formoterol şi budesonid), care reduce exacerbările severe ale pacienţilor care urmează terapia combinată.

Ce trebuie să ştii despre spray-uri

Acestea conţin doze mici de medicamente, fiind vorba de un tratament local. Spray-urile sunt potrivite pentru tratamentul de lungă durată, fără să aibă efecte adverse asupra întregului organism. În cazul anumitor pacienţi, spray-urile pot fi necesare toată viaţa.

Posibile efecte adverse

Tratamentul de fond cu cortizon sub formă de pastile sau injecţii folosit o lungă perioadă de timp poate avea anumite efecte adverse asupra organismului. Acestea pot apărea la nivel osos, metabolic, gastric sau la nivelul pielii. În cazul spray-urilor însă, nu există astfel de efecte deoarece conţin o doză mică de cortizon.

Ce sunt exacerbările?

Exacerbările astmatice sunt episoade de creştere progresivă a dificultăţii de respiraţie, tuse sau o combinaţie a acestor simptome, care pot pune viaţa în pericol. Pentru aprecierea gravităţii exacerbării este necesar un consult medical. În astfel de cazuri se recomandă o cură de 7-10 zile cu cortizon pastile, fără a avea efecte negative pe termen lung. Mai pot fi utile: creşterea dozei de cortizon spray, creşterea dozei de spray bronhodilatator sau asocierea mai multor tipuri de bronhodilatatoare.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale