E acea perioadă din an când lumea taie porcul sau cumpără carne de porc şi consumul creşte la nivel naţional. Cum încă există pericole de infestare cu Trichinella spiralis, trebuie să ştim ce trebuie să facem pentru a evita o astfel de problemă gravă de sărbători. Află cum să te fereşti de trichineloză de Crăciun.Trichinella spiralis - Ce este si cum ataca omulÎn cazul trichinelozei, paraziţii se deplasează prin vasele limfatice şi sanguine până la nivelul musculaturii striate unde formează chisturi.Cei mai afectaţi sunt muşchii diafragmei, laringelui, limbii, intercostali şi bicepşi.În primele 3-4 zile, persoanele infectate cu Trichinella nu prezintă alte simptome decât uşoare tulburări digestive. După perioada de incubaţie, la peste 80% dintre bolnavi se formează edeme la nivelul feţei, de unde şi denumirea populară de "boala capetelor umflate".Cum poţi să eviţi infectarea cu Trichinella spiralisExamenul trichineloscopic poate fi efectuat la punctele de control sanitar-veterinare amplasate în pieţe. Tot ce aveţi nevoie este un act de identitate, o cantitate mică de muşchi de porc şi o sumă destul de mică de bani (circa 10 lei).Probele sunt prelevate din musculatura striată şi din cea intercostală sau ceafă a porcului, în cantitate de 30 grame pentru fiecare probă.Carnea infectată cu Trichinella spiralis rămâne contagioasă şi la frigider şi congelator, deci riscul de infectare este crescut.Transmiterea la om se face prin consumul de carne,în special de carne crudă (pastramă, afumături, produse crud-uscate în general), din care larvele declanşază trichineloza şi se înmulţesc în intestinele omului.Citeşte mai departe şi vezi cum să eviţi infectarea cu Trichinella spiralis, care te îmbolnăveşte de trichineloză, pe pagina următoare! Simptomele trichinelozei: Află dacă ai deja boalaDacă numărul de larve intrate în organismul uman este mic (10 larve pe gramul de muşchi din corp), simptomele infectării lipsesc.Trichineloza devine gravă atunci când numărul de larve de Trichinella spiralis depăşeşte 50-100 de larve pe gramul de muşchi.Simptomele unei trichineloze medii ca gravitate includ diaree însoţită de vomă şi dureri abdominale, febră care creşte progresiv, până la 41 de grade Celsius!, dureri musculare mari ca intensitate, umflarea ochilor şi umflarea feţei în general, urticarie.Trichineloza poate ucideFormele grave ale bolii apar atunci când larvele de Trichinella spiralis aleg nişte muşchi mai importanţi şi sensibili pentru a se închista. Dacă larvele atacă inima, plămânii sau sistemul nervos, boala poate fi fatală.Cum să te fereşti de trichineloză de CrăciunCumpără carne de porc numai din locuri autorizate, nu de la măcelari de ocazie sau tarabe de salubritate îndoielnică.Testează carnea de porc în centrele autorizare dacă nu eşti sigur de provenienţa cărniid e porc cumpărate.Până vin rezultatele analizelor, ţine carnea suspectă departe de suprafeţele din bucătărie şi nu te baza pe faptul că dacă o ţii la frigider sau congelator, larvele vor muri.Carnea de porc prelucrată termic la temperaturi înalte este sigură pentru oameni. Carnea trebuie prelucrată la temperaturi de peste 70 de grade Celsius, astfel încât să nu mai existe nicio parte de culoare roz şi toată carnea să devină gri. La aceste temperaturi înalte, larvele sunt distruse şi carnea poate fi consumată.Orice procedeu de prelucrare la rece a cărnii de porc, cum ar fi afumarea, sărarea sau uscarea lasă larvele în viaţă şi carnea este periculoasă.Evită să pui carnea de porc pentru Crăciun lângă legume pentru salată, brânzeturi sau alte alimente ce vor fi consumate crude, înainte de preparare termică.Ca sa ai cele mai bune preparate, iata cum sa alegi carnea de porc pentru preparatele traditionale de Craciun!Sursa foto: Shutterstock