Dacă numărul de larve intrate în organismul uman este mic (10 larve pe gramul de muşchi din corp), simptomele infectării lipsesc. Trichineloza devine gravă atunci când numărul de larve de Trichinella spiralis depăşeşte 50-100 de larve pe gramul de muşchi. Simptomele unei trichineloze medii ca gravitate includ diaree însoţită de vomă şi dureri abdominale, febră care creşte progresiv, până la 41 de grade Celsius!, dureri musculare mari ca intensitate, umflarea ochilor şi umflarea feţei în general, urticarie.
Trichineloza poate ucide
Formele grave ale bolii apar atunci când larvele de Trichinella spiralis aleg nişte muşchi mai importanţi şi sensibili pentru a se închista. Dacă larvele atacă inima, plămânii sau sistemul nervos, boala poate fi fatală.
Cum să te fereşti de trichineloză de Crăciun
Cumpără carne de porc numai din locuri autorizate, nu de la măcelari de ocazie sau tarabe de salubritate îndoielnică. Testează carnea de porc în centrele autorizare dacă nu eşti sigur de provenienţa cărniid e porc cumpărate. Până vin rezultatele analizelor, ţine carnea suspectă departe de suprafeţele din bucătărie şi nu te baza pe faptul că dacă o ţii la frigider sau congelator, larvele vor muri. Carnea de porc prelucrată termic la temperaturi înalte este sigură pentru oameni. Carnea trebuie prelucrată la temperaturi de peste 70 de grade Celsius, astfel încât să nu mai existe nicio parte de culoare roz şi toată carnea să devină gri. La aceste temperaturi înalte, larvele sunt distruse şi carnea poate fi consumată. Orice procedeu de prelucrare la rece a cărnii de porc, cum ar fi afumarea, sărarea sau uscarea lasă larvele în viaţă şi carnea este periculoasă. Evită să pui carnea de porc pentru Crăciun lângă legume pentru salată, brânzeturi sau alte alimente ce vor fi consumate crude, înainte de preparare termică.