Oricât de tare te-ai feri de răcaelă, nu există sezon rece în care să nu fii câteva zile bolnavă. Este destul de normal, adcă ne gândim că există peste 200 de virusuri, fiecare cu mai multe tulpini, responsabile pentru răceli şi infecţii respiratorii.
Totuşi, există şi câteva trucuri, mai puţin cunoscute, recomandate de medici şi specialişti pentru a te feri de răceală.
De obicei, datorită temperaturilor scăzute, nasul are primul de suferit, apoi tot corpul. Fiind expusă la frig, mucoasa nazală tinde să fie un mediu propice dezvoltării virusurilor. Aşa că sfatul specialiştilor este simplu: când ieşiţi afară, puneţi o eşarfă sau un fular peste nas şi evitaţi să respiraţi aer foarte rece şi umed.
În cazul în care un membru al familiei s-a îmbolnăvit, se recomadă spălarea hainelor şi a lenjeriei de pat la temperaturi mai ridicate (peste 40 de garde Celsius), pentru a omorâ agenţii patogeni.
Potrivit unor studii recente, reducerea cantităţii de zahăr dă o mai mare şansă sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor.
Persoanele care dorm cel puţin opt ore pe noapte sunt de trei ori mai puţin predispuşi la o răceală decât cei care dorm şapte sau mai puţine ore. Explicaţia este dată de specialiştii de la Yale: un somn prost sau lipsa lui interferează cu acţiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numită TLR-9.
Sarea poate reduce numărul de răceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Pennsylvania State University. Recomandarea experţilor este următaorea: folosiţi o soluţie din apă fiartă şi răcită în care aţi dizolvat sare, cu care să spălaţi cavitatea nazală sau utilizaţi unui spray nazal disponibil în farmacii.
(Sursa foto: Thinkstock)