„Nu doar un mod de a ne reproduce, dar şi o mare plăcere” – aşa poate fi definită viaţa sexuală. Dar dacă această plăcere nu este protejată, există riscul contractării unei boli venerice. Nu te expune acestui risc.
Numărul bolilor venerice (aşa cum se mai numesc infecţiile cu transmitere sexuală) este mare şi continuă să crească atunci când persoanele infectate fac sex neprotejat. Teoretic, orice persoană activă din punct de vedere sexual poate transmite sau lua o boală venerică. Aşadar, depistează-le la timp, ca să le poţi trata.
Mai bine previi decât să vindeci
Se spune că metoda cea mai sigură de prevenire a bolilor transmisibile sexual este să nu ai contact sexual. Totuşi, este absolut normal să ai o viaţă sexuală activă, de aceea trebuie să ai în vedere alte metode de reducere a riscurilor. Nu schimba prea des partenerii sexuali. E de dorit să ai un singur partener, iar acesta să nu mai aibă contact sexual şi cu alte persoane. Foloseşte prezervative la fiecare act sexual şi, dacă urmezi un tratament cu medicamente injectabile, nu folosi niciodată ace care au fost folosite de alţii.
Cum le recunoşti
Bolile venerice duc la scăderea puterii de apărare a organismului. De aceea, o persoană care are o astfel de boală prezintă un risc mai mare de a contracta şi alte infecţii. Unele boli cu transmitere sexuală se manifestă vizibil şi rapid, imediat după ce au fost contractate. La altele, în schimb, primele semne vizibile apar după perioade lungi de timp. Asta înseamnă că o persoană poate avea o astfel de boală şi o poate transmite fără să ştie.
Unele simptome ale bolilor venerice sunt împrumutate de la alte boli, de aceea te pot induce în eroare la început:
â–º stare de slăbiciune â–º febră;
â–º frisoane â–º diaree;
â–º vărsături
â–º lipsa poftei de mâncare.
Simptomele specifice fiecărei boli în parte sunt următoarele:
Sifilisul
În 95% din cazuri, sifilisul se transmite pe cale sexuală. Primele semne apar între 12 şi 90 de zile de la infectare sub forma unor leziuni roşii, superficiale şi nedureroase. Acestea pot dispărea de la sine după 1-6 săptămâni, dar asta nu înseamnă că boala s-a vindecat, ci doar că a intrat în altă fază de evoluţie.
Gonoreea
Se manifestă prin secreţii vaginale abundente şi cu miros specific, prin inflamarea vaginului şi dureri uşoare în zona abdominală şi pelviană. La urinat apare o puternică senzaţie de usturime şi arsură.
Tricomonas
La infectarea cu această boală apare o secreţie alb-gălbuie cu miros particular, însoţită de inflamaţia vaginului. Pot apărea dureri în timpul urinării sau al actului sexual.Se transmite doar pe cale sexuală, iar simptomele apar de obicei între 3 şi 21 de zile de la infectare.
Herpesul genital
Odată ce ai fost infectată cu virusul herpesului, nu mai poţi scăpa de el.
De multe ori simptomele apar după 3-4 zile de la infectare, dar se poate şi ca acestea să nu se manifeste deloc. Simptomele specifice sunt mâncărime în zona genitală, inflamaţia dureroasă a vulvei şi a vaginului, apariţia unor băşici, dar şi simptome specifice gripei.
Vegetaţiile venerice (negii venerieni)
Prezervativul nu oferă protecţie totală împotriva acestora, deoarece pot fi luaţi şi prin contact direct cu zona infectată. Se manifestă prin apariţia de leziuni de forma şi mărimea unor negi, la nivelul vulvei sau penisului, leziuni care se pot întinde până în zona ano-rectală. Nu cauzează dureri, dar pot irita pielea.
Infecţia cu HIV/SIDA
Ai auzit cu siguranţă de SIDA, sindromul de imunodeficienţă dobândită, care este o consecinţă a infecţiei cu virusul HIV. Transmiterea acestui virus se face pe trei căi: prin contact sexual, prin sânge infectat sau de la mama infectată la făt. Primele manifestări apar după două sau mai multe săptămâni de la infectare şi seamănă cu simptomele gripei: temperatură ridicată, stare de oboseală, dureri musculare. SIDA este faza finală a infecţiei cu HIV, fază în care apar boli grave, din cauza scăderii puterii de apărare a organismului.
Mergi la medic!
La cea mai mică bănuială că ai luat o boală venerică, mergi la medicul de familie sau la medicul dermato-venerolog. Vei primi o trimitere pentru a face un test, iar în funcţie de rezultat ţi se va prescrie tratamentul potrivit. Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât este mai eficient. Orice tratament făcut „după ureche” are de cele mai multe ori urmări neplăcute.