Cum să te fereşti de boli

.

Vremea s-a răcit, iar virusurile şi bacteriile sunt pregăite să atace iar în forţă. Dacă nu vrei să le cazi pradă, asigură-ţi un sistem imunitar puternic. Noi îţi spunem cum.
Antibioticele slăbesc sistemul imunitar, zincul scurtează perioada răcelii, febra ajută la distrugerea virusurilor. Acestea sunt doar câteva lucruri pe care trebuie să le ştii când vine vorba de corpul tău şi de cum poţi avea grijă de el.

Durerea în gât e primul semn al răcelii

Dacă începe să te doară gâtul înseamnă că tocmai te-ai contaminat cu un virus şi e nevoie să iei măsuri pentru ca lucrurile să nu se agraveze. Aşadar, apelează la tabletele de zinc, care împiedică înmulţirea virusurilor şi întăresc imunitatea organismului. Un alt ajutor de nădejde îl reprezintă produsele medicamentoase pe bază de echinaceea.

Se pare că această plantă activează celulele de apărare ale sistemului imunitar şi previne formarea enzimelor care distrug bariera naturală între ţesuturile sănătoase şi cele infectate. Prin stimularea ficatului, a glandelor limfatice şi a membranelor mucoase, echinaceea luptă eficient împotriva infecţiilor. În plus, ia vitamina C. Aceasta e cunoscută în întreaga lume pentru faptul că întăreşte imunitatea organismului şi ajută metabolismul.

Ia medicamentele cu cap!

Fiecare medicament are anumite recomandări. Paracetamolul scade febra, aspirina şi ibuprofenul reduc durerile musculare şi inflamaţiile, siropul de tuse calmează iritaţia gâtului şi ajută la eliminarea secreţiilor, iar antihistaminicele nu trebuie luate fără aprobarea medicului. Nu lua produse pentru întărirea imunităţii atunci când ai febră mare, pentru că temperatura poate creşte până la cote alarmante. Bea ceaiuri de soc şi de tei, care stimulează transpiraţia şi scurtează durata bolii.

Apelează la antibiotice doar când e absolut necesar

Niciodată nu lua antibiotice fără să îţi fie prescrise de medic! Acestea pot să nu acţioneze asupra virusurilor care îţi provoacă ţie neplăceri, în schimb rişti să dezvolţi o rezistenţă faţă de antibioticul respectiv şi produsele din aceeaşi familie. Mai mult chiar, orice tratament cu antibiotice slăbeşte considerabil sistemul imunitar, făcând posibilă apariţia altor afecţiuni nedorite. Respectă strict sfatul medicului.

Alungă durerile!

Un sistem imunitar slăbit deschide drumul durerilor de cap, al durerilor musculare şi de membre. În aceste cazuri, banala aspirină poate fi un ajutor de încredere. Noile descoperiri arată că şi extractul de năpraznic poate avea efecte incredibile. Acesta mobilizează întregul sistem de apărare al organismului, dar acţionează şi direct în cazul bronşitei acute şi al sinuzitei. Acest extract poate fi luat şi preventiv, timp de două-trei săptămâni, pentru a nu da nici o şansă îmbolnăvirilor.

Căleşte-te din timp

Frigul nu afectează negativ organismul dacă este urmat apoi de căldură. Dacă însă corpul este supus pe termen lung unei temperaturi prea scăzute, vasele de sânge se îngustează, iar mucoasele se usucă. În aceste condiţii, corpul îşi foloseşte toată energia pentru a menţine calde organele vitale. Alternările de temperatură rece-cald antrenează sistemul imunitar şi pregătesc anticorpii pentru lupta cu bacteriile şi virusurile. Aşadar, ieşi în aer liber de câte ori ai ocazia.

Ajută-te de vaccinuri

Dacă răceala revine, înseamnă că sistemul tău imunitar nu se descurcă de unul singur şi ai neapărată nevoie de un vaccin care să te protejeze. Virusurile inactive prezente în vaccinuri nu pot declanşa nici o boală, dar stimulează producţia de anticorpi în organism, întărind astfel sistemul tău de apărare. În octombrie începe campania gratuită de vaccinare antigripală, organizată de Ministerul Sănătăţii.

Virusurile sunt mai rapide decât avioanele

Ritmul în care se mişcă virusurile este înspăimântător. Când cineva strănută, virusurile se deplasează cu o viteză de 900 km pe oră şi pot ajunge până la 12 metri distanţă. Picăturile mari de salivă aterizează imediat, dar cele minuscule pot rămâne în aer timp de zile întregi. Aşadar, ferestrele deschise şi aerisitul sunt importante ca să nu te îmbolnăveşti. Atenţie! Pe suprafaţa pielii, pe clanţele de la uşă sau pe receptorul de la telefon, virusurile pot supravieţui mai multe ore.

De aceea, e bine să le dezinfectezi din când în când.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton