Meningita – care sunt simptomele

.
Meningita este o inflamație a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării și este cauzată de o infecție. Află care sunt primele simptome de meningită și ce trebuie să faci atunci când apar. 

Meningita apare, de obicei, la copii, adolescenți și adulți tineri, dar și oamenii în vârstă și cei care au probleme de sănătate sunt supuși riscului de a face boala. Există două tipuri de meningită, potrivit webmd.com: meningita virală, care nu provoacă probleme grave, și cea bacteriană, care poate duce și la deces.

Meningita virală este cauzată de viruși, iar cea bacteriană, de bacterii, însă în cazuri rare, poate fi provocată și de alte organisme sau medicamente. Acești germeni pot trece ușor de la o persoană la alta, prin tuse, strănut ori contact apropiat, așa că boala este contagioasă.

Ce este meningita meningococică fulminantă

Una din principalele cauza de meningită este infecția cu bacteria Neisseria meningitidis, adică meningococul. Această bacterie provoacă, în general, infecții de tract respirator superior, însă dacă pătrunde în sânge poate să ducă la meningită. Infecția este foarte contagioasă și se întâlnește în special la adolescenți și adulți tineri. Poate să provoace epidemii locale în cămine studențești internate sau unități militare. Boala poate fi prevenită prin vaccin.

Meningita – care sunt simptomele

În caz de meningită, cele mai comune simptome în rândul adolescenților și adulților tineri sunt: o înțepătură și o durere a gâtului, mai ales când încearcă să își ducă bărbia la piept, febră, durere de cap, vomă, stare de somnolență sau crize convulsive. Copiii, adulții în vârstă și persoanele cu probleme medicale se pot confrunta cu alte probleme.

Astfel, bebelușii vor fi morocănoși și vor refuza să mănânce, vor plânge când vor fi ținuți în brațe, iar în unele cazuri, pot avea iritații pe piele. La copii, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli, pot tuși și pot avea probleme de respirație. Adulții în vârstă și oamenii cu probleme de sănătate pot avea doar o ușoară durere de cap și febră.
Simptomele mai puțin cunoscute ale meningitei presupun durere și slăbiciune musculară, senzații ciudate, precum furnicături, sensibilitate a ochilor și intoleranță la lumina puternică sau iritații pe piele.

Ce este meningita bacteriană

Meningita bacteriană apare deodată, cel mai frecvent la finalul iernii sau la începutul primăverii. De cele mai multe ori provoacă probleme serioase și poate pune viața pacientului în pericol. Tratamentul se bazează pe antibiotice.
Simptomele meningitei bacteriene sunt intense de la început și durează între 2 și 3 săptămâni. Dacă nu sunt tratați la timp, oamenii cu meningită bacteriană pot muri.

Ce este meningita virală

Simptomele meningitei virale apar deodată și se dezvoltă gradual, timp de câteva zile. Boala nu pune viața pacientului în pericol, acesta putând fi tratat acasă. După două săptămâni de medicație, bolnavul se poate simți mai bine, însă unele persoane se simt obosiți câteva luni, după această afecțiune.

Foto Shutterstock.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton