Cum se tratează insomnia

.

Moş Ene întârzie să apară pe la gene, aşa că iar stai ore întregi cu ochii în tavan. Nu lăsa ca insomnia să pună stăpânire pe tine şi află cum poţi să o tratezi!
Somnul îndeplineşte o serie de funcţii importante pentru mintea şi corpul nostru. Cu toate acestea, există persoane pentru care ora de culcare este foarte departe de a fi o experienţă plăcută şi revigorantă, ea devenind o luptă contra insomniei. Milioane de persoane nu se pot bucura de o zi deplină, alertă şi productivă deoarece noaptea anterioară nu s-au putut odihni. Insomnia poate apărea la orice vârstă, însă este întâlnită preponderent la maturitate. În mod normal, odată cu înaintarea în vârstă ai nevoie de mai puţin somn reparator.

O recunoşti uşor

– Somn scurt sau superficial, ceea ce-ţi dă în cursul zilei o stare continuă de oboseală.
– Somn normal în primele ore ale nopţii, după care urmează trezirea din când în când pe parcurs, ceea ce te împiedică să te odihneşti.
– Perioade de nesomn alternate cu perioade de somn îndelungat.
– Modificarea ritmului de somn prin alternanţă zi-noapte (de exemplu, ai început să dormi ziua pentru că noaptea nu mai poţi)

Ce anume o provoacă?

1. Alcoolul. În ciuda a ceea ce multe persoane gândesc, acesta nu te ajută să ai parte de un somn liniştit, ba se întâmplă chiar contrariul. Dacă bei prea mult alcool seara, nu numai că vei dormi mai rău în noaptea respectivă, dar apare şi riscul de a se amesteca mahmureala cu oboseala în ziua următoare.
2. Coşmarurile. Somnul îţi poate fi influenţat şi de teama de a nu visa urât în fiecare noapte. Coşmarurile repetitive apar din cauza lipsei de magneziu în organism.
3. Depresia.  Aceasta sau alte tipuri de tulburări psihologice, cum ar fi atacurile de panică sau anxietatea, îţi pot provoca mari dificultăţi în a dormi noaptea.
4. Motivele personale. De exemplu, ai un bebeluş care nu prea doarme noaptea, iar în consecinţă tu sau tatăl, cu atât mai puţin. Este normal să-ţi fie greu să-ţi mai reiei somnul după ce ai fost trezită de 2-3 ori pe noapte.
5. Diferitele boli. Uneori pot suferi de insomnie persoanele care au astm, colon iritabil, impotenţă, diferite afecţiuni ale pielii, alergii, obsesii, hipertensiune. Aceste boli cauzează o serie de dificultăţi organismului, care nu se poate relaxa pentru un somn liniştit.
6. Schimbarea orei de somn. Tulburarea somnului îţi poate fi provocată şi de un serviciu care nu îţi asigură un orar stabil, ci multe schimbări în orele de program.
7. Zgomotele nocturne.  Fie că lo-
cuieşti într-o zonă cu zgomot noaptea, fie că dormi alături de o persoană care sforăie, ambele pot fi cauze ale insomniei.
8. Substanţele stimulative. Consumate după-amiaza, cafeaua, ceaiul negru sau produsele pe bază de cola pot induce tulburări de somn.  

De câte ore de odihnă ai nevoie?

Pentru fiecare categorie de vârstă e necesar un anumit număr de ore de somn pe noapte:
â–º între 0-12 luni: 13-16 ore, cu 2-4 perioade de somn în timpul zilei.
â–º între 1-4 ani: 11-13 ore, cu o perioadă de somn în timpul zilei.
â–º între 5-9 ani: 10-11 ore, fără somn în timpul zilei.
â–º între 10-16 ani: 9-10 ore, fără somn în timpul zilei.
â–º între 17-39 ani: 8-9 ore, fără somn în timpul zilei.
â–º peste 40 de ani: 6-7 ore, fără somn în timpul zilei.

Ce să faci pentru un somn liniştit

Încearcă să stabileşti o rutină zilnică menită să-ţi stimuleze somnul şi totodată aplică următoarele metode:
â–º asigură-te că în dormitor ai o temperatură plăcută şi un minim de lumină sau zgomot care te-ar putea deranja;
â–º hainele în care dormi să fie comode, iar aşternuturile moi;
â–º nu încerca să adormi cu forţa, doar pentru că este o oră târzie în noapte. Scoală-te dacă nu îţi găseşti somnul şi citeşte o carte sau uită-te la televizor ori relaxează-te înainte de a te lua somnul;
â–º evită siestele pe parcursul zilei;
â–º renunţă la mâncărurile grase, alcool sau băuturile care conţin cofeină, consumate înainte de a te culca;
â–º fă o baie fierbinte, cu produse relaxante (spumant, sare de baie) înainte de a te culca.

    
Vedete din Romania Vedete internationale