Cum se obţine laptele praf și ce conține, de fapt

.

Laptele praf se folosește adesea pentru hrana bebelușilor, dar el este un produs versatil utilizat intens în industria alimentară. Laptele praf intră în componența multor produse pe care le consumăm zilnic, de la brânza topită și cremele de brânză, la ciocolată, înghețată sau pâine.

Multe persoane care au încercat să cosume laptele praf în locul laptelui proaspăt au avut probleme cu balonarea și durerile abdominale, ceea ce nu este neobișnuit. Laptele praf este mult mai greu de tolerat la vârsta adultă. Cu toate acestea, fără să realizăm, consumăm tot felul de produse fabricate cu lapte praf.

Aluaturile pentru specialitățile de panificație și pentru produsele de patiserie se fabrică folosind lapte praf. Înghețata, ciocolata, cremele pentru budinci și prăjituri, tot felul de specialități de brânză sau pizza și plăcintele congelate conțin lapte praf. De asemenea, se folosește intens pentru iaurturi și cașcaval.

Este un produs versatil, care are beneficiile lui, dar și numeroase dezavantaje. Nu în ultimul rând, contează seriozitatea producătorului și ingredientele pe care le adaugă pentru a da un gust anume laptelui praf.

Cum se obține de fapt laptele praf

Laptele praf se obține în primul rând din laptele de vacă, uneori în combinație cu lapte de oaie.

Procesul prin care se obține laptele praf pare destul de simplu și constă în două etape:

Etapa I – laptele este pasteurizat pentru a fi distruse diverse microorganisme dăunătoare, apoi este  concentrat prin evaporare. Apa prezentă în mod natural în lapte este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evaporarea conținutului de apă este laptele concentrat.

Etapa a II-a – laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte care elimină astfel complet toate moleculele de apă și rezultă într-un final laptele praf.

Conform asigurărilor pe care le primim de la producători, în urma acestui proces de concentrare și uscare a laptelui sunt păstrate toate elementele nutritive și anume proteinele, glucidele, lipidele și mineralele pe care le conține laptele proaspăt. Nimic nu se pierde, dar formula este mult mai concentrată.

În plus, prin expunerea moleculelor de lapte la temperaturi ridicate, acestea se caramelizează, iar laptele praf are un gust mult mai dulce decât laptele natural de vacă.

Mulți oameni consideră că procesul prin care se obține laptele praf este unul chimic și că se adaugă substanțe potențial dăunătoare organismului. Mulți adulți au probleme dacă vor să consume lapte praf, au dureri de stomac și probleme de digestie. Dar acest lucru se datorează mai mult faptului că, de la o vârstă, nu mai tolerăm la fel de bine precum cei mici lactoza din lapte. Iar laptele praf conține aceste substanțe într-o formulă concentrată.

Modul în care se obține laptele praf implică un proces strict fizic, prin care se evaporă apa, nu este un proces care să denatureze formula laptelui sau să sufere tranformări chimice. În mod normal, nu avem de ce să evităm laptele praf, ba chiar putem să îl folosim pentru diverse dulciuri făcute în casă dintre care ciocolata de casă este, poate, pe primul loc în preferințele multor copii.

Când a fost inventat laptele praf și de ce avem nevoie de el

Precursorul laptelui praf a fost laptele condensat, iar acesta reprezenta o soluție convenabilă de stocare și transport pentru călăreții mongoli. Pentru a transporta mai ușor laptele pe care îl obțineau de la turmele de oi sau capre, aceștia îl lăsau să se usuce în soare zile întregi până când devenea dens ca o smântână foarte grasă, pe care ulterior o diluau cu apă fierbinte.

Mongolii și tătarii apelau la această metodă de ”condensare” a laptelui, metodă preluată ulterior de ruși. Nu este de mirare că un medic rus este considerat azi inventatorul laptelui praf.

În anul 1802, medicul Osip Krichevski inventează laptele praf, iar 30 de ani mai târziu, tot un rus, chimistul M. Dirchoff pune la punct procedeul industrial de fabricare a laptelui praf și înființează prima fabrică. Puțin mai târziu, în America, William Newton patentează un procedeu bazat pe evaporarea apei în vid pentru a fabrica laptele praf. Iar tehnologia a fost îmbunătățită, ajungându-se în zilele noastre la pasteurizare și evaporare prin jet de aer fierbinte.

În industria alimentară, laptele praf este foarte important și este în continuare un produs scump. El compensează perioadele în care scade producția de lapte proaspăt și poate îmbunătăți textura, gustul și aroma anumitor produse alimentare, inclusiv iaurtul, cașcavalul sau dulciurile.

Pe de altă parte, are un termen de valabilitate îndelungat în comparație cu laptele proaspăt, putând fi stocat de la 12 până la 24 de luni în recipiente ermetice. 

Ce conține laptele praf

Iată ce nutrienți, minerale și vitamine conține o cantitate de 100 de grame de lapte praf, conform datelor transmise de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite.

Așadar, 100 gr de lapte praf conțin:

  • Calorii – 496
  • Grăsimi totale –  27 gr din care grăsimi saturate 17 gr = 41% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Colesterol – 97 mg = 32% din DZR
  • Sodiu – 370 mg = 15% din DZR
  • Potasiu – 1330 mg = 38% din DZR
  • Carbohidrați – 38 gr 
  • Proteine – 26 gr
  • Vitamina C – 14%
  • Fier – 2%
  • Vitamina B6 – 15%
  • Magneziu – 21%
  • Calciu – 91%
  • Vitamina D – 5%
  • Vitamina B12 – 55%

Așa cum poate fi lesne observat, laptele praf este o sursă importantă de calciu, de vitamina C și de vitamina B12 – cobalamina, o vitamină importantă implicată în metabolismul celulelor. De asemenea, conține procente importante de magneziu, potasiu și vitamina B6. Prin procesul de pulverizare a apei, laptele praf nu își pierde nutrienții importanți. El este la fel de hrănitor precum laptele proaspăt și este esențial pentru bebelușii care nu pot fi alăptați cu laptele matern.

Laptele praf pentru bebeluși

Cum se obţine laptele praf și ce conține, de fapt

Multe mame tinere suplimentează dieta micuților sugari cu lapte praf, cu formule îmbunătățite în care se adaugă anumite vitamine sau nutrienți esențiali pentru dezvoltarea celor mici.

Laptele praf pentru bebeluși a fost dezvoltat și îmbunătățit constant în ultimele decenii, el având acum o formulă complexă în comparație cu laptele praf obișnuit, obținut prin evaporarea apei din laptele proaspăt de vacă.

Părinții care cumpără lapte praf pentru sugari trebuie să citească cu atenție eticheta produselor și să urmărească ingredientele adăugate. Cele mai multe formule pentru bebeluși sunt sigure, hrănitoare, bogate în vitamine și esențiale pentru dezvoltarea celor mici.

Cu toate acestea, au fost și cazuri în care au fost descoperite metale în laptele praf (urme de aluminiu sau cositor) din cauza modului în care acesta este manipulat în fabrică și a modului în care este ambalat. Nu de puține ori a fost descoperit amidon adăugat (maltodextrina), ceea ce nu aduce niciun beneficiu copiilor, din contră poate favoriza creșterea rapidă în greutate și obezitatea.

Părinții sunt sfătuiți să verifice cu atenție eticheta formulelor de lapte praf, să cumpere produse de calitate și să se consulte cu medicul pediatru în privința nutrienților adăugați în formulele pentru bebeluși. Și nu în ultimul rând, să țină cont de faptul că vitaminele adăugate sunt vitamine de sinteză, pe care organismul nu le asimilează.  

Cum poți să folosești laptele praf în bucătărie

Laptele praf are calitățile lui incotestabile și este un produs hrănitor, atâta timp cât nu este ”îmbunătățit” inutil cu diverse arome, vitamine sintatice, amidon sau uleiuri vegetale. Câtă vreme folosești un lapte praf simplu, merită să îl păstrezi în bucătărie pentru că poate avea mai multe utilizări. Iar, dacă nu ai la îndemână lapte proaspăt de vacă pentru prăjituri sau sosuri, poți oricând folosi puțin lapte praf, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Iată câteva utilizări la care, poate, nici nu te-ai gândit:

  • Adaugă lapte praf la cerealele sau la fulgii de ovăz pe care le consumi la micul dejun sau la o gustare înainte de prânz;
  • Pregătește un smoothie mult mai cremos și delicios, cu o jumătate linguriță de lapte praf adăugată la compoziția de fructe și suc;
  • Obține un gust mai dulce și mai catifelat la ceai și cafea, cu o cantitate mică de lapte praf;
  • Biscuiții de casă, brioșele, clătitele sau blatul de tort vor fi mult mai gustoase și mai pufoase, dacă adaugi câte o linguriță de lapte praf la fiecare cană de lapte/apă folosită pentru aluat;
  • Când nu ai timp să gătești și vrei să prepari rapid o supă la plic, adaugă și un sfert de linguriță de lapte praf în compoziție, apoi apă fiartă conform instrucțiunilor de pe pachet;
  • Dacă ești amatoare de piure de cartofi, trebuie să știi că un strop de lapte praf face acest preparat mult mai gustos; de asemenea, supa cremă de cartofi iese mult mai bună cu un strop de lapte praf;
  • Sosurile pentru friptură sau pentru paste precum și cremele pentru budincă vor fi mult mai fine, mai catifelate și gustoase, dacă adaugi un sfert de lingură de lapte praf la fiecare cană (250 ml) de apă/supă folosite în compoziția lor.
  • Ciocolata de casă, unul dintre cele mai iubite deserturi ale copilăriei, nu poate ieși niciodată mai gustoasă și mai aromată fără lapte praf;
  • Focaccia, această specialitate de pâine cu ulei de măsline, va fi mult mai gustoasă și moale, dacă adaugi lapte praf în compoziția aluatului;
  • Pâinea de casă, făcută la mașina de pâine, necesită și lapte praf pentru a crește pufoasă și moale.

foto: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton