Cum scapi de varice

.

Picioarele tale prezintă umflături albăstrui-vineţii? Căldura verii îţi accentuează senzaţia de picioare dureroase şi umflate? Hai să găsim soluţia optimă pentru a rezolva aceste probleme!
Varicele sunt dilataţii permanente ale venelor superficiale, ca urmare a scăderii elasticităţii pereţilor vaselor de sânge. Aceste probleme apar la nivelul membrelor inferioare, sub forma unor proeminenţe albăstrui-vineţii.

Ele se formează cel mai adesea pe faţa posterioară a gambelor sau pe faţa internă a picioarelor, însă pot apărea în orice alt loc situat între glezne şi zona inghinală.

Simptome

â–º senzaţie de greutate şi de arsură în picioare
â–º umflarea picioarelor
â–º crampe musculare
â–º senzaţie de mâncărime în jurul traiectului varicos.

Factori favorizanţi

â–º ereditatea (peste 80% din cazuri)
â–º dereglările hormonale (pubertate, menstruaţie, sarcină, menopauză)
â–º sedentarismul
â–º încălţămintea necorespunzătoare
â–º supraponderabilitate
â–º căldura excesivă.

Când este necesar tratamentul?

În afara situaţiilor de criză – ulcer varicos (când varicele se rup şi dau naştere unor leziuni deschise, la suprafaţa pielii) –  varicele nu necesită un tratament de specialitate. Cu toate acestea, foarte multe persoane, mai ales femei, apelează la tratamentul chirurgical din raţiuni estetice.

Cum scapi de varice?

Există însă mai multe metode de tratament pentru varice. Dintre acestea, medicul o va alege pe cea mai potrivită ţinând cont de ur-mătoarele elemente:

â–º dimensiunile venei ce urmează a fi tratată
â–º antecedentele terapeutice personale
â–º vârsta, capacitatea de a tolera intervenţii chirurgicale şi anestezie.

Cum pot fi prevenite?

Chiar dacă ai o predispoziţie ereditară pentru a face varice, poţi evita sau întârzia apariţia lor dacă:
â–º nu stai prea mult în picioare, mai ales în poziţii fixe
â–º nu stai prea mult cu genunchii îndoiţi sau cu picioarele încrucişate
â–º nu porţi îmbrăcăminte strâmtă
â–º nu porţi încălţăminte cu tocuri mai mari de 5 cm sau cizme strânse pe picior
â–º ai o dietă echilibrată, bogată în fibre alimentare, fără mezeluri, afumături, grăsimi animale, sosuri, băuturi alcoolice
â–º nu faci băi fierbinţi
â–º faci cât mai multă mişcare.

Tratamentul chirurgical

Este recomandat în majoritatea cazurilor şi constă în eliminarea venelor „stricate”.
â–º Crosectomia constă în extirparea porţiunii bolnave din vena safenă internă sau externă (principalele vene superficiale de la nivelul picioarelor). Operaţia se face sub anestezie locală şi nu necesită internarea pacientului.
â–º Flebectomia microchirurgicală este recomandată de majoritatea specialiştilor, pentru că se reduce la extirparea dilataţiilor venoase. Operaţia constă în mici incizii, realizate cu ajutorul unor instrumente speciale, foarte fine. În urma intervenţiei nu rămân cicatrice vizibile, ci doar nişte punctuleţe care dispar cu timpul. Nici această intervenţie nu necesită internarea, realizându-se sub anestezie locală.
â–º Strippingul constă în îndepărtarea definitivă a venei, cu ajutorul unui fir flexibil de oţel, cu capăt bont. Pentru această procedură, se face anestezie locală sau generală.
â–º Tratamentul cu laser se foloseşte frecvent pentru închiderea venelor varicoase mici şi a vaselor sparte situate pe faţă sau pe partea superioară a corpului.
Indiferent de metoda aleasă, pacienţii trataţi de varice trebuie să respecte un program zilnic de mers pe jos, pentru a forţa sângele să circule prin alte vene şi a evita formarea cheagurilor.

Tratamentul medicamentos

Constă în administrarea de tonice venoase (medicamente flebotonice), cu rolul de a reduce inflamaţia. Se recomandă în următoarele situaţii:
â–º în cazul pacienţilor care nu pot suferi o intervenţie chirurgicală
â–º pentru pregătirea şi întărirea efectului tratamentului chirurgical, prin administrarea înainte şi după operaţie.
Scleroterapia constă în injectarea în vene a unei soluţii sclerozante, cu ajutorul unor ace foarte fine. Această metodă se foloseşte pentru venele mici, care nu pot fi „reparate” chirurgical.  Deşi intervenţia nu lasă cicatrice, prezintă, în multe cazuri, dezavantajul recidivei.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton