Sforăitul este cea mai neplăcută şi răspândită tulburare a somnului. El este principala cauză a unui somn prost şi un important factor de stres. Circa 20% din adulţi sforăie.
Ce este sforăitul?
Sforăitul este zgomotul produs de aerul care loveşte cerul gurii şi provoacă vibraţii în timpul somnului, din cauza respiraţiei pe gură. Respiraţia pe nas este înlocuită cu cea pe gură, în timpul somnului, fie pentru că nasul este înfundat, fie din cauza amigdalelor inflamate. În acelaşi timp, însă, sforăitul poate fi şi rezultatul unei boli numite apnee, ce determină încordarea muşchilor gâtului în timpul somnului, provocând îngustarea sau blocarea căilor respiratorii. Apneea determină oprirea respiraţiei pentru o perioadă scurtă de timp şi poate deveni periculoasă.
Studiile recente arată că persoanele care sforăie au un randament mai scăzut decât persoanele cu un somn liniştit. Viteza de reacţie, capacitatea de concentrare şi acuitate vizuală sunt, în mod evident, afectate, deoarece creierul primeşte mai puţin oxigen în timpul nopţii.
Care sunt cauzele?
Stilul de viaţă şi regimul alimentar influenţează sforăitul. O condiţie fizică proastă şi o dietă nesănătoasă pot determina apariţia acestuia. Consumul de alcool poate deteriora ţesuturile moi de la nivelul faringelui, acest fapt determinând şi intensificarea vibraţiilor. Răceala şi gripa pot cauza şi ele blocaje nazale şi pot limita fluxul de aer, impunând respiraţia pe gură. Ţigările nu sunt nici ele benefice. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi la sforăit, deoarece căile lor respiratorii devin inflamate şi se blochează.
Care sunt implicaţiile sforăitului?
Cel mai adesea, sforăitul este inofensiv şi este deranjant doar pentru cei din jur. Uneori însă sforăitul se poate transforma într-o adevărată suferinţă fizică. Dacă sunt blocate căile respiratorii, organismul nu mai primeşte oxigen suficient şi astfel cresc circulaţia sângelui, încordarea muşchilor şi bătăile inimii. Consecinţele fizice ale apneei pot fi lipsa de somn, care determină oboseala cronică, slăbirea capacităţii de concentrare, iritabilitatea, somnolenţa în timpul zilei sau chiar blocarea totală a căilor respiratorii, urmată de trezirea din somn. Este recomandată consultarea medicului atunci când sforăitul este atât de puternic, încât te trezeşte din somn sau când îi trezeşte pe cei din jur. Studiile au mai arătat că sforăitul afectează în mod negativ relaţiile sexuale.
Ce ai de făcut?
– Schimbă poziţia de somn!Dormi cu capul mai sus decât restul corpului şi evită somnul pe spate.
– Dacă ai probleme cu respiraţia pe nas, cere-i doctorului să îţi recomande medicamente care să rezolve această problemă – calitatea somnului tău se va îmbunătăţi şi te vei trezi si mult mai odihnit.
– Elimină surplusul de greutate!
Majoritatea persoanelor obeze sforăie, dar această problemă poate fi eliminată în acest caz şi prin scăderea în greutate.
– Fă zilnic exerciţii pentru stimularea muşchilor implicaţi în respiraţie, ca să eviţi încordarea lor în timpul somnului.
– Nu consuma alcool înainte de a merge la culcare. Alcoolul face ca şi persoanele care nu sforăie în mod obişnuit să aibă probleme de respiraţie în timpul nopţii,
– Încearcă să eviţi pe cât posibil calmantele şi somniferele. Acestea pot declanşa sforăitul, înştiinţează medicul în privinţa eventualelor probleme de respiraţie pe timpul nopţii, astfel încât acesta să îţi poată prescrie tratamentul corect.
– Dormi într-o cameră cât mai bine aerisită şi încearcă să te eliberezi de orice fel de gânduri înainte de a te duce la culcare. Atenţie mare şi la medicamente! Unele produse împotriva durerilor de cap sau a stărilor de teamă pot influenţa negativ procesul respiraţiei şi pot declanşa sforăitul şi chiar apneea.