Bila, ficatul şi pancreasul lucrează tură dublă de sărbători şi trebuie să înveţi să le aperi de agresiuni, mai ales dacă cinele în familie sunt pline de carne grasă. Vezi cum să-ţi protejezi bila de sărbători.
Consumă anghinare pentru bila leneşă
Dischinezia biliară sau „bila leneşă” este cel mai adesea determinată de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi sau foarte condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activităților fizice. Pulpa de anghinare are un conținut ridicat de antioxidanți din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de funcționare a bilei.
Beneficiile nutriționale ale acesteia se mențin atât în stare naturală, cât și în cazul în care plantă este gătită la aburi, întrucât își poate conservă vitaminele și mineralele chiar și la temperaturi ridicate.
Bea ceaiuri pentru ficat şi bilă
Sunătoare, mentă, păpădie, anghinare, gălbenele, toate aceste plante sunt recunoscute pentru proprietăţile lor benefice asupra sistemului digestiv.
Majoritatea ajută fie stomacul să digere mai uşor şi mai repede alimentele multe şi grase, fie bila să facă faţă cantităţilor mari de grăsimi complexe.
Astfel de ceaiuri sunt recomandate înainte sau după mesele de sărbători, mai ales pentru persoanele care suferă des de indigestie, dureri abdominale, boli ale ficatului, etc.