Temperaturile ridicate şi umiditatea aerului ne afectează pe toţi.Imediat apar durerile de cap şi ameţelile, ne simţim rău şi nu avem chef de nimic.
Cu ajutorul sfaturilor de mai jos, scapi de probleme.
Chiar dacă vara ar trebui să fie cel mai frumos sezon al anului, căldura excesivă îl poate transforma în cel mai greu de suportat anotimp, cu repercusiuni asupra sănătăţii. Se instalează oboseala şi moliciunea, sângele circulă mai încet prin vene şi ajunge mai greu la creier, iar transpiraţia determină pierderea de lichide şi de minerale. Cel mai tare se resimt persoanele de vârsta a treia şi bolnavii de inimă. Iată cele mai bune metode de prevenire.
Pe lista de priorităţi – lichidele
Pe timp de caniculă, pierderea lichidelor din organism poate duce la o gravă deshidratare. Consumate în cantităţi mari, acestea ajută la stabilizarea metabolismului şi la eliminarea toxinelor din corp. Când, din cauza transpiraţiei, temperatura corpului nu mai e constantă, persoana în cauză poate chiar să îşi piardă cunoştinţa. Lichidele recomandate sunt apa minerală, sucurile naturale şi ceaiurile călduţe (în apa minerală poţi adăuga şi un vârf de cuţit de sare). Deosebit de răcoritoare sunt ceaiurile de mentă şi de lămâie. Atenţie! Nu e bine să bei niciodată lichide reci pe stomacul gol. Corpul înfierbântat va suferi un şoc care se manifestă sub formă de ameţeli şi rău de la stomac.
Duşurile perfecte
Dimineaţa fă duş şi masează-te cu o mănuşă aspră sau cu buretele. Întâi de la picioare până la şolduri, de mai multe ori, apoi de la şolduri până la gât. Fă apoi duşuri alternative. Începe cu apă călduţă, treci apoi la rece, la fierbinte şi termină cu rece. La sfârşit, masează-te cu un amestec din 6 pică-turi de ulei de rozmarin şi 2 linguri de ulei de jojoba.
Efort fizic redus
În zilele fierbinţi e mai bine să eviţi efortul fizic susţinut, cel puţin la orele de vârf. Lucrurile care nu sunt urgente pot fi făcute dimineaţa sau seara, iar pauzele sunt absolut necesare. Sportul trebuie practicat cu măsură şi nu în bătaia puternică a soarelui. Pentru ca efortul fizic să fie benefic organismului, temperatura trebuie să fie mai joasă de 25 de grade. Nu uita, între orele 12 şi 16 orice expunere e dăunătoare.
Sieta de după-masă
Canicula poate fi combătută prin odihnă şi răcoare. O jumătate de oră petrecută imediat după masa de prânz într-o cameră răcoroasă readuce imediat organismul în echilibru. Din păcate, mulţi dintre noi nu ne permitem acest răsfăţ şi atunci trebuie să ne mulţumim doar cu îndeplinirea sarcinilor mai uşoare în acest moment al zilei, şi să le lăsăm pe cele solicitante pentru orele mai puţin sufocante.
Evită mâncărurile greu digerabile
După ce că e cald şi corpul abia se menţine pe linia de plutire, mâncărurile grele nu ar face decât să îngreuneze lucrurile. Grăsimile, dulciurile rafinate şi prăjelile sunt inamici periculoşi. Recomandate sunt fructele de sezon, legumele, salata, peştele, carnea de pui, brânza de vaci şi iaurtul. Iar nutriţioniştii sunt cât se poate de categorici: mai bine cinci porţii mici pe zi, decât doar trei porţii mai mari.
Nu bea lichide foarte reci!
Chiar dacă ai impresia că lichidele reci îţi potolesc mai repede setea, realitatea este cu totul alta. Lichidele calde sau fierbinţi apără mai bine corpul când afară sunt temperaturi ridicate şi împiedică pierderea de lichide
Prim ajutor în caz de leşin
Dacă i se face cuiva rău în preajma ta, trebuie să reacţionezi cât mai prompt. În primul rând, persoana trebuie mutată la umbră. Apoi dă-i ceva de băut. Umezeşte două prosoape cu apă rece şi aşază-le pe fruntea şi pe gâtul celui în cauză. În curând, echilibrul în organism se va restabili.