Cum să te refaci după excesele făcute de Paşte. 6 reguli simple pe care trebuie să le urmezi

.

Sărbătorirea Paştelui poate atrage după sine atât linişte, cât şi nişte kilograme în plus. Astfel că specialiştii vin cu şase reguli simple pe care trebuie să le urmezi, ca să te refaci după excesele făcute de Paşte.

Ce trebuie să faci ca să scapi de kilogramele acumulate de excesele culinare

Dacă ai petrecut fără măsură de Paşte şi ai dat iama în bucatele delicioase şi pline de calorii de pe masă, atunci este obligatoriu să respecţi cele şase reguli simple oferite de specialişti pentru a reveni la silueta de dinainte și a echilibrului ponderal.

„Dacă am facut abuz culinar la masa de sărbatoare, nu intrăm imediat în post negru drept pedeapsă, ci revenim la principii sănatoase de alimentație. Putem exclude, o zi, două, carbohidrații (pâinea, orezul, bulgurul, dulciurile) și lactatele sub orice formă. Încercăm să avem mese bogate în proteine (carne/pește/fructe de mare), fibre (verdețuri, legume) și grăsimi sănătoase: nuci de toate tipurile, dar cu moderație, semințe (in, floarea soarelui, susan, dovleac), avocado. Apoi, exercițiile fizice nu trebuie să lipsească, iar necesarul zilnic este de minimum 30 de minute.”, precizează Ina Kishlaru, Fitness Mama, antrenor certificat și consultant nutrițional.

Cele şase reguli simple care te ajută să slăbești după abuzurile culinare din perioada Paștelui:

  • 1. Alege să consumi în proporție de 75% alimente crude: fructe, migdale si nuci, salate de legume, smoothie-uri de fructe, țelină, pătrunjel, sparanghel, ceai (menta, salvie, tei, echinacea, urzica, trifoi rosu) și foarte multă apă.

Smoothie-urile sunt o modalitate rapidă și ușoară de a obține o masă sau gustare nutritivă în doar câteva minute. Ele necesită o pregătire minimă și pot fi făcute în cantități mari, fiind o opțiune ideală pentru persoanele ocupate sau pentru familii. Cu un blender și câteva ingrediente simple, poți crea o masă satisfăcătoare și hrănitoare, care poate fi savurată acasă sau în drum.

Pe deasupra atât alimentele crude, cât şi smoothie-urile sunt bogate în nutrienți, făcându-le o sursă excelentă de vitamine, minerale și, desigur, antioxidanți. În funcție de ingredientele alese, poţi avea parte de o excelentă sursă de fibre, proteine, grăsimi sănătoase și alte nutrienți esențiale de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa optim.

Mai mult decât atât, optarea pentru consumul de alimente crude în proporţie de 75% stimulează energia, ajutând la îmbunătățirea funcției cerebrale și la reducerea riscului de declin cognitiv.

  • 2. Începe-ți ziua cu un pahar de apă la temperatura camerei în care ai stors jumătate de lămâie. Are efect tonic, energizant și ajută la stimularea sistemului digestiv.

Consumul de apă, după câteva zile în care nu ai făcut rabat de la alimentele dulci şi pline de calorii, te va ajuta să te hidratezi și va permite sistemului digestiv să proceseze mai eficient consumul suplimentar de alimente. De asemenea, face minuni pentru pielea ta. Aşa că încearcă să bei 2-3 litri pe zi.

  • 3. Începe ziua cu un mic dejun light: cereale integrale, salată de fructe sau ou fiert.

Mâncarea unui mic dejun light îmbunătățește concentrarea. Când ești înfometat, este mai greu să te concentrezi. Corpul și creierul tău îți cer nutrienți, deci este important să începi ziua cu alimente nutritive precum o salată de fucte, un ou fiert sau cereale integrale. Alimentele bogate în proteine și carbohidrați, cum ar fi iaurtul și ovăzul, sunt deosebit de importante pentru îmbunătățirea concentrării.

  • 4. La prânz, prepară-ți o salată cât mai simplă cu pește sau pui, cu un dressing de lămâie și ulei de măsline și limitează-te să consumi rondele de orez expandat.

Mâncarea unui prânz echilibrat, cu alimente sănătoase în fiecare zi, este cheia pentru a rămâne alert, plin de energie și în formă maximă.

  • 5. Cina va fi formată dintr-o salată sau legume la grătar.

Pentru persoanele interesate să slăbească, adăugarea unei salate sănătoase la fiecare masă poate fi o modalitate excelentă de a îşi atinge ţelul. Salata conține fibre valoroase, care te va ajuta să te simți sătul și satisfăcut.

Verdețurile și frunzele sunt foarte bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă că furnizează o mulțime de nutrienţi cu un număr limitat de calorii. Brânza, nucile și dressing-urile pot adăuga rapid multe calorii, așa că folosește-le cât pentru a le simți gustul și textura și… oprește-te aici. Cu toate acestea, multe alte fructe și legume pot face o gustul salatei mai interesantă, fără a permite acumularea kilogramelor în plus, așa că explorează şi alege produse care te fac să te simți satisfăcut.

  • 6. De departe, cea mai importantă abordare este cea legată de exercițiile fizice. Ina Kishlaru, Fitness Mama, antrenor certificat și consultant nutrițional, recomandă plimbările în aer liber, alergarea ușoară, dar și seturi de exerciții complete.

Reia antrenamentele… încet. Nu te arunca și nu începe să faci exerciții șase zile pe săptămână, după Paşte – întoarce-te treptat la ele. Planificarea prealabilă a sesiunilor de sport este cheia și te va ajuta să te reintegrezi într-o rutină. Ia un prieten cu tine și plimbaţi-vă prin parc – acest lucru va ajuta și la motivație.

Exerciţii recomandate ca să scapi de kilogramele în plus


Sursă foto: Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton