Cum să te menții activă și sănătoasă: recomandări și trucuri

.

Ca să te simți bine în pielea ta, este bine să existe un echilibru între sănătatea fizică și cea psihică, pentru că cele două sunt dependente una de cealaltă. Când ai probleme fizice de sănătate, ești mai tristă și ai gânduri neplăcute. În schimb, dacă ești sănătoasă fizic, dar te confrunți cu alte tipuri de probleme – stresul de la serviciu, probleme de familie – sunt șanse ca acestea să se transforme, la un moment dat, în afecțiuni fizice. 

Dacă în acest moment consideri că cele două sunt în echilibru, este bine să încerci să îl menții. Dacă simți că ești într-un mic dezechilibru, poți încerca să iei atitudine pentru a restabili balanța. Există câteva moduri prin care poți să îți menții starea de bine, dar care, în același timp, pot și să o restabilească.

1. Mergi regulat la controale medicale 

Sănătatea fizică se poate menține prin mai multe metode, iar una dintre ele este să mergi la controale medicale regulat, astfel încât să poți preveni orice afecțiune sau, dacă este cazul, să o poți trata la timp. Mergi la doctor o dată la șase luni sau măcar la un an și investighează-ți medical tot corpul: programează-te la o mamografie, la un control cardiologic, la unul oftalmologic, la stomatolog și la toate celelalte pentru a te asigura că organismul tău este bine. 

Poate fi destul de costisitor să mergi la toate aceste controale deodată, așa că ți le poți programa astfel încât să nu îți afecteze foarte mult bugetul. Oricum, banii pe care îi cheltuiești pentru sănătate sunt bani investiți, nu bani pierduți, deoarece, de multe ori, un control medical efectuat la timp te poate salva de complicațiile serioase ale unei afecțiuni.

2. Optează pentru sport 

Tot din categoria sănătății fizice face parte și practicarea sportului, deși acesta are efecte benefice importante și asupra stării de spirit. Nu puțini sunt cei care spun că sportul îi relaxează și le dă energie. Nu trebuie să exagerezi cu activitatea fizică sau să plătești abonamente scumpe la sală. Dacă mergi foarte mult pe jos zilnic, poți considera că ai făcut mișcare. Poți alerga sau poți profita de aparatele pentru exerciții fizice care există în multe parcuri și la care ai acces gratuit. 

Important este să faci sport regulat, să îți lucrezi toți mușchii și să nu îi permiți corpului să devină sedentar. Sportul favorizează circulația corectă a sângelui și, dacă îl practici cu regularitate, vei observa că rezistența ta fizică va crește. Nu doar că este sănătos, dar ajută și la îmbunătățirea aspectului fizic, așa că ai toate motivele ca să îl practici.

Cum să te menții activă și sănătoasă: recomandări și trucuri

3. Călătorește

Dacă mergi la controale medicale regulat și faci sport, am putea spune că ai rezolvat problema cu sănătatea fizică. Este momentul acum să te ocupi și de cea psihică și spirituală. Neîmplinirea este una dintre problemele cu care oamenii se confruntă în general, iar aceasta poate avea diverse cauze. Oamenii neîmpliniți simt nevoia să schimbe ceva în viața lor pentru a umple golul pe care îl simt permanent, iar mulți dintre ei încep să călătorească, să cunoască lumea și să ajungă în locuri în care nu au mai ajuns niciodată. 

Pleacă în călătorii dacă simți că ceva îți lipsește și nu știi ce sau dacă ai gânduri negative. Dacă faci asta, nu vei avea timp să te frămânți prea mult în legătură cu problemele de acasă pentru că vei încerca să descoperi locul în care ai ajuns. Călătoriile te pot ajuta să te redescoperi ca persoană, să îți pui ordine în gânduri și să înveți lucruri utile din experiențele prin care treci.

4. Socializează 

Menține-te activă prin comunicarea cu alți oameni, cunoscuți de tine sau nu, din domeniul tău de activitate sau nu. Socializarea poate avea multe efecte asupra personalității tale. Uneori, îți poate aduce chiar și avantaje practice pentru că îți poți crea contacte și poți afla informații utile pentru viitorul tău. Starea pe care ți-o dă faptul că ești în legătură cu alții este benefică pentru că îți confirmă că nu ești singură și știi că ai pe cine să suni când ai nevoie de ceva. 

Este important să afli despre experiențele altor oameni sau despre opiniile lor, pentru că poți descoperi noi perspective din care să privești o problemă sau poți învăța lucruri de la ei. Socializarea ajută la integrarea oamenilor în grupuri și la legarea relațiilor dintre ei. Exprimându-te în conversații cu alte persoane, te eliberezi de emoțiile negative și devii deschisă pentru cele pozitive.

(P) Material realizat în colaborare cu Donna Medical Center. 

Surse foto: https://unsplash.com, https://www.pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton