Una dintre cele mai întâlnite rezoluții pe plan personal la început de an este cea de a face mai mult sport, decizie frecvent abandonată după câteva săptămâni. Iată câteva idei care să te ajute să depășești stadiul de intenție și să nu renunți la sport.
Primul lucru pe care te sfătuim să-l faci după ce ai decis că e nevoie de sport și de mai multă mișcare în viața ta este să te miști, pur și simplu. Poți începe cu a merge pe jos ori de câte ori se ivește ocazia unei deplasări scurte. De asemenea, poți renunța la scările rulante și chiar la lift, dacă nu stai la un etaj prea sus. Mireille Guilliano, autoarea bestsellerului „Franțuzoaicele nu se îngrașă”, spune că ei, personal, nu i-a plăcut niciodată să meargă la sală. Dar chiar dacă are apartamentul la etajul 13, întotdeauna urcă pe jos, iar asta a ajutat-o să fie mereu în formă.
O altă idee este să renunți la a comanda mâncare prin curier, mai ales dacă magazinul de la care faci comanda este în apropiere. Dacă chiar vrei sushi, ai putea merge să-ți cumperi chiar tu.
Fixează-ți obiective realizabile
Dacă ultima dată când ai participat la o activitate sportivă a fost crosul liceului, e inutil să te gândești că anul acesta vei participa la maraton. Mai întâi trebuie să ții cont de starea fizică a organismului și să o iei ușor. Dacă-ți place alergarea, specialiștii spun că e bine să începi cu ședințe de maximum 15-20 de minute în primele săptămâni, urmând să crești durata antrenamentelor progresiv. De asemenea, vei putea crește și frecvența, dar la început nu ar trebui să faci sport mai des de două ori pe săptămână.
Atenție la antrenor
Știm că o admiri pe prietena ta suplă, care merge la sală aproape zilnic și e la curent cu tot ce e la modă în materie de trenduri de fitness. Chiar dacă ea e binevoitoare și te invită să vă antrenați împreună, ar fi mai bine să o refuzi. Nivelul ei de pregătire fizică este mult mai avansat decât al tău iar nevoile voastre de a face sport sunt foarte diferite. E ca și cum ai încerca să alergi pe lângă Usain Bolt – inutil și frustrant pentru amândoi. Poți opta însă pentru antrenamente de grup – acolo nivelul de pregătire e mediu, deci te-ai putea adapta în scurtă vreme.
Alege sportul în funcție de corpolență
Așa cum kilogramele în plus s-au adăugat în timp, așa va fi nevoie de timp suficient pentru a le da jos. Când faci efort fizic, supragreutatea impietează asupra mușchilor și articulațiilor și există riscuri de rănire. Dacă nu ai luat în greutate mai mult de 10 kg, poți începe antrenamentele cu jogging și gimnastică, pentru a le da articulațiilor timp să-și recupereze mobilitatea și rezistența. Dacă surplusul de greutate este mai mare, articulațiile și coloana vertebrală trebuie protejate. Poți practica sporturi cu impact mai mic asupra acestora, cum sunt mersul cu bicicleta și înotul. De altfel, înotul este cel mai sănătos tip de mișcare și poate fi practicat zilnic, fără riscuri pentru sănătate.
Alternează sportul acasă cu mersul la sală
Acasă, te poți servi de mobilier pentru a face mișcare – pe covor sau în pat poți face abdomene, pe podea poți sta în planșă, pe pereți poți face flotări. Iar dacă ți-ai făcut abonament la o sală de sport, folosește-l! Se spune, despre sportul practicat la sală, că partea cea mai grea a antrenamentului este datul jos din pat, îmbrăcatul și ajunsul până la sală. Odată sosit acolo, vei vedea că pofta de mișcare vine exersând. Succes!
Sursa foto: 123RF
Citește și:
Pole fitness, una dintre cele mai eficiente metode de slăbit
Scările, mai bune decât sala de fitness. Vezi cum slăbești urcând scări.