Cum să te adaptezi la ora de iarnă 2024

.

Ultima zi de duminică din luna octombrie ne obligă să trecem la ora de iarnă 2024. În fiecare an, în România și în multe alte state europene, se face trecerea de la ora de vară la ora standard sau așa numita oră de iarnă. Pare simplu să dai ceasul în urmă cu o oră, dar confortul și echilibrul nostru emoțional sunt afectate.

Mulți români ar fi dorit să se renunțe la ora de iarnă 2024, să nu se mai schimbe deloc ora sau să rămânem la ora de vară. Foarte mulți oameni sunt afectați de schimbarea orei, fie că aceasta se petrece în luna aprilie, când se trece la ora de vară, fie că se petrece în luna octombrie, când revenim la ora de iarnă sau ora standard.

Când se trece la ora de iarnă 2024

Ca în fiecare an, ultimul weekend din luna octombrie aduce înapoi ora de iarnă. Așadar, în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024 vom da ceasurile în urmă cu o oră, astfel că ora 4 va deveni ora 3 dimineața. Vom da ceasurile mecanice sau electronice în urmă cu o oră. Telefoanele și calculatoarele conectate la internet vor trece automat la ora de iarnă 2024, fără să fie nevoie să mai facem noi schimbarea.

În fiecare toamnă, spre finalul lunii octombrie ne întoarcem la ora de iarnă sau ora standard a Europei. Luna octombrie este perioada în care lumina zilei este tot mai scurtă, iar nopțile devin tot mai reci și mai lungi, pregătindu-ne pentru sezonul de iarnă. Multe persoane au deja de suferit din cauza vremii reci și umede, iar schimbarea orei poate aduce un stres în plus.

România se află pe fusul orar cu numărul 2, care reprezintă ora Europei de Est. În fiecare an, sistemele orare de vară și de iarnă ajustează ceasurile cu câte o oră primăvara și, respectiv, toamna pentru a profita de orele de lumină naturală. Cu toate acestea, sistemul acesta este tot mai criticat la nivel european, iar specialiștii spun că este depășit din punct de vedere tehnic.

Schimbarea orelor nu mai aduce beneficiile pe care le aducea în secolul trecut și nu ne ajută în realitate să facem nicio economie la curentul electric.

Ora de iarnă și durata nopților

Mulți români se acomodează mai greu la ora de iarnă 2024, deoarece aceasta coincide cu perioada în care nopțile devin mai lungi, iar perioada de întuneric sporește treptat până la solstițiul de iarnă din data de 21 decembrie 2024. 

Unele persoane se bucură că, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când revenim la ora de iarnă 2024, vom dormi cu o oră în plus. Dar vom constata că și întunericul va veni cu o oră mai devreme în ziua de 27 octombrie, iar nopțile vor fi tot mai lungi.

În luna aprilie, când trecerem de la ora de iarnă la ora de vară, ne ajută să beneficiem de mai multă lumina naturală în timpul zilei pe perioada verii. Mulți dintre noi ne bucurăm de perioada mai lungă de lumină, inclusiv în luna septembrie sau la începutul lunii octombrie. Spre exemplu, pe data de 25 octombrie, înainte de a trece la ora de iarnă 2024, soarele apune la ora 18 și 4 minute, dar va continua să mai fie lumină până aproape de ora 18.30.

Imediat după ce vom da ceasurile înapoi și ne vom întoarce la ora de iarnă, duminică, pe data de 27 octombrie, vom pierde aprozimativ o oră de lumină, deoarece va începe să se însereze în jurul orei 18. Vom avea doar 10 ore de lumină pe data de 27 octombrie, iar acestea vor scădea treptat până la solstițiul de iarnă.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Mulți români se acomodează greu cu schimbarea orelor, cu atât mai mult cu cât ora de iarnă vine odată cu frigul și cu întunericul. Majoritatea celor afectați susțin că este mult mai greu să se acomodeze cu ora de iarnă, după ce au folosit ora de vară timp de aproape șase luni. Specialiștii susțin că persoanele meteosensibile și cele care sunt afectate de schimbarea orei pot avea nevoie de aproape o săptămână pentru a se acomoda cu orarul nou.

Având în vedere că dăm ceasurile înapoi cu o oră pentru ora de iarnă 2024, persoanele matinale pot fi cele mai afectate, deoarece ele vor avea impresia că se trezesc mai devreme. Spre exemplu, ora 7 dimineața, așa cum erau obișnuite pe timpul verii, va deveni ora 6 dimineața pe timpul iernii, iar afară va fi întuneric. Câtă vreme este întuneric, dar tu trebuie să te trezești și să începi diverse activități, este evident că are un impact negativ asupra creierului, asupra dispoziției tale și asupra echilibrului mental.

Cu atât mai greu este când pleci la serviciu dimineața devreme pe întuneric și te întorci de la serviciu după ora 17, iarna, când este tot întuneric. Creșterea nopților ne obligă cumva să ne schimbăm ora de somn, să ne băgăm în pat mai devreme. Dacă în luna iulie, ne plimbam seara prin parcuri la ora 23, în luna noiembrie, mulți dintre noi vom fi deja somnoroși la aceasta oră.

Când se întunecă mai devreme, creierul trimite semnale să ne culcăm mai devreme, ceea ce poate perturba ceasul biologic și pot interveni unele dereglări hormonale, mai ales în cazul melatoninei, cunoscută drept „hormonul somnului”.

Câteva zile după trecerea la ora de iarnă 2024, mulți dintre noi putem resimți stări de oboseală accentuată, scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, precum și instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, dar printre cele mai frecvente sunt:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
  • senzația de confuzie și amețeli
  • astenie
  • irascibilitate
  • nervozitate generală.

Cum te poți adapta la ora de iarnă

Dacă recunoști simptomele de mai sus și știi deja că te adaptezi mai greu la schimbarea orei, este bine să iei măsuri din timp. Există câteva soluții și mici trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru a suporta mai ușor trecerea la ora de iarnă 2024. Până când România va renunța la schimbarea orei, trebuie să luăm măsuri pentru noi înșine și să ne adaptăm mai ușor cu noul orar.

Cu atât mai greu este să te acomodezi cu trecerea la ora de iarnă, dacă ești o persoană meteosensibilă sau dacă ai fobie de întuneric. De multe ori, poate, ai observat că ai nevoie de aproape 10 – 14 zile pentru a te acomoda complet cu noul orar și pentru a dormi mai bine noaptea. De aceea, este bine să începi din timp să schimbi anumite obiceiuri cotidiene, astfel încât pierderea unei ore de lumină după data de 27 octombrie să te afecteze cât mai puțin.

Ieși la plimbări lungi seara

Încearcă să faci mai multă mișcare cu o săptămână înainte de trecerea la ora de iarnă 2024. Adică, începând din data de 20 octombrie, ar trebui să faci plimbări mai lungi prin parcuri, să ieși cu bicicleta sau să faci mișcare în aer liber. Acest lucru te ajută să te relaxezi, să te întorci acasă cu o dispoziție mult mai bună și să dormi mai bine noaptea.

Mișcarea sau sportul preferat ajută la eliberarea unor ”hormoni ai fericirii” (serotonina, dopamina), astfel că vei fi mult mai relaxată și echilibrată emoțional când se va da ceasul înapoi cu o oră.

Evită alimentele care te agită

Dacă știi că ai mari probleme cu somnul după schimbarea orei, atunci încearcă să eviți acele băuturi sau alimente care te agită cel puțin cu o săptămână înainte. Ar fi bine să nu mai consumi ciocolată, cafea, dulciuri concentrate, sucuri sau alcool după amiaza după orele 15 – 16 sau seara.

Este suficient să renunți la aceste alimente timp de câteva zile înainte de 27 octombrie și vei observa că vei fi mult mai liniștită, calmă și echilibrată seara, reușind să te culci mai devreme. Pentru că, în cele din urmă, acesta este scopul: să te culci puțin mai devreme și să ajuți creierul să se acomodeze cu programul de iarnă.

Încearcă să adormi seara mai devreme

Dacă vara stai trează până la miezul nopții și adormi mai greu din cauza căldurii, este bine ca toamna să începi să te culci mai devreme, de la orele 23, apoi de la orele 22. Și creierul simte nevoia, din luna octombrie, să te trimită la somn mai devreme, să iei o pauză mai lungă. Deja se înserează de la orele 19 și curând, în lunile de iarnă, durata nopților va crește.

Așadar, evită treburile dificile, agitația, nervozitatea sau certurile seara, evită alcoolul, cafeaua și dulciurile și încearcă să te culci mai devreme, așa cum îți ”spune” și creierul tău care trimite un semnal de odihnă datorită întunericului de afară.

Dacă faci plimbări lungi după amiaza, dacă lucrezi cu tine și te echilibrezi emoțional, dacă îți stăpânești stările de anxietate, sunt șanse mari să te odihnești mult mai bine. Iar tot acest proces trebuie să înceapă cel puțin cu o săptămână mai devreme înainte de schimbarea orei. Dacă reușești să pui în practică toate aceste sfaturi, vei reuși să te odihnești mai bine și să fii mai relaxată și te vei acomoda mult mai repede cu schimbarea orei de iarnă.  

foto: Shutterstock

Ultima modificare octombrie 22, 2024 10:08 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale