Preparatele tradiționale reprezintă o sursă bogată de calorii și o adevărată provocare pentru siluetă în această perioadă a anului, motiv pentru care trebuiesc consumate cu moderație. Dr. Florin Bobircă explică pentru cititoarele Unica.ro ce să mănânce şi cum la masa de Crăciun sau de Sărbători pentru a nu te îmbolnăvi. Pentru a evita supraalimentarea în această perioadă, se recomandă consumul a 3 mese pe zi, în porții cât mai mici. Iată câteva trucuri care te vor ajuta în acest sens: Folosește farfurii cât mai mici : te vor ajuta să limitezi cantitatea de alimente pe care o consumi. Puneți în farfurie cantități mici din mai multe preparate. Veți reuși astfel să aveți o masă echilibrată, fără a face excese de alimente grase sau bogate în carbohidrați. În ceea ce privește bucatele tradiționale, recomandările sunt următoarele:Sarmale Sarmalele: este indicat consumul a maxim 2-3 sarmale pe zi și de preferat nu zilnic. Pentru a elimina excesul de grăsime pe care acestea îl conțin, se recomandă să le încălzim într-un recipient cu apă. De asemenea mai există o alternativă pentru a reduce conținutul de grăsimi: sarmalele de pui sau de curcan cu orez și cu legume. Asociați ardei iute- intensifică arderile ajutându-va astfel să eliminați mai ușor excesul caloric.Piftie de porc Piftia de porc : conține carne fiartă și usturoi și poate fi consumată teoretic fără rețineri, atâta timp cât grăsimea de la suprafață este eliminate și carnea de porc este cât mai macră. De asemenea există și varianta ,, light" și anume piftia de pui și de curcan. Salată de beouf Salată de beouf : pentru a reduce din aportul caloric al acesteia, folosiți mai multe legume fierte și carne slabă, mai puțini cartofi și maioneză în cantitate redusă, de preferat maioneză light. Citeşte mai departe şi vezi cum să nu te îmbolnăveşti de Crăciun. Dr. Florin Bobircă explică ce să mănânci, pe pagina următoare! Preparatele tradiționale din carne de porc- reprezintă atracția Sărbătorilor de iarnă, dar cu toate acestea trebuiesc consumate în cantități reduse. Evitați pe cât posibil orice tocătură ( cârnați, tobă, etc), deoarece au un conținut ridicat de slănină. Carnea pentru friptură trebuie să fie cât mai slabă și este indicat să o asociați cu salate sau legume fierte.DulciuriDulciurile concentrate ( torturi, prăjituri, cozonac) reprezintă adevărate bombe calorice. Consumați-le o dată pe zi, dimineața. Este de preferat că prăjiturile de casă să fie cât mai ușoare (plăcintă cu brânză, tarte cu fructe). Puteți să le înlocuiți cu un fruct. Atenție!! Nu consumați fructe pe lângă dulciurile tradiționale ci în loc de acestea. Singura excepție este ananasul, care ajută digestia și intensifică arderile.AlcoolAlcoolul în exces, va poate aduce 2-3 kg în plus, chiar dacă nu mâncați nimic. Evitați consumul de băuturi alcoolice aperitive pe stomacul gol efectul iritativ asupra mucoasei gastrice creează o poftă de mâncare care va permite consumul unor cantități mari de alimente.Nu uitați să faceți mișcare!Sălile de sport și patinoarele vor fi deschise și în această perioadă, așa că nu ezitați să le vizitați!! Sursa foto: Shutterstock