Cafeaua este un adevărat aliat al sănătații tale, dacă o consumi în mod corect. Preparată ca la carte, ea îți va furniza antioxidanți și o mulțime de alte substanțe benefice.
O ceașcă de cafea consumtă dimineața te poate ajuta să ai parte de o zi excelentă și de o stare de spirit de milioane. Este o băutură populară, în jurul căreia circulă o mulțime de mituri și de informații eronate. Iată cum ar trebui să prepari și să bei cafeaua, pentru a te bucura de toate binefacerile sale:
-
Care este cel mai sănătos mod de a prepara cafeaua
Părerea populară este că tradiționala cafea la ibric este cea mai sănătoasă, însă adevărul este cu totul altul. Studiile realizate de Consiliul olandez pentru sănătate au arătat că prepararea cafelei la ibric nu elimină din băutură cafestolul și kahweolul, substanțe responsabile de creșterea colesterolului rău (LDL) din sânge.
Prin urmare, cea mai sănătoasă modalitate de a prepara cafeaua, și cea mai simplă, am adăuga noi, este utilizarea unor astfel de aparate. Utilizarea lor duce la eliminarea substanțelor nesănătoase aproape complet, iar rezultatul este o băutură aromată, sănătoasă și fără elemente nocive. Mai mult decât atât, cu ajutorul lor te poți trezi în fiecare dimineața cu un miros aromat de cafea plutind în casă, pentru că au și opțiunea de programare și încep prepararea cafelei la ora setată de tine.
Evită cafeaua instant (mai ales amestecurile tip 3 in 1, sau 2 in 1) și pe cea de la automate, de cele mai multe ori ele ascund și alte ingrediente, mai puțin sănătoase.
-
Ia micul dejun înainte să bei cafeaua și hidratează-te
Multe dintre noi renunță la micul dejun și preferă o cafea în locul lui, însă medicii nu recomandă consumarea ei pe stomacul gol. Poate încă nu simți consecințele, dar pe termen lung te-ai putea confrunta cu dureri de stomac și chiar cu o gastrită supărătoare.
Ia mereu un mic dejun, oricât de ușor, înainte să bei cafeaua, iar dupa aceea bea un pahar cu apă, deoarece este o băutură care deshidratează. Probabil ai observat deja că italienii, mari băutori de cafea, servesc mereu espresso împreună cu un pahar de apă, așa că le poți urma și tu exemplul.
-
Care este cel mai bun moment din zi pentru a savura o ceașcă de cafea
Am stabilit deja că nu trebuie să bei cafeaua înainte de micul dejun, însă știai că există și o anumită oră recomandată pentru a o consuma? Obișnuiești să te bucuri de ceașca ta de cafea înainte să ajungi la birou, între orele 8.00 și 9.00? Ei bine, specialiștii recomandă să o consumi intre orele 9:30 și 11:30, când nivelul cortizolului din organism scade. O alta fereastră pentru pauza de cafea este intre 1:30 și 17:00 (maximum).
-
Nu-ți mai îndulci cafeaua cu zahăr, folosește câteva alternative sănătoase
Zahărul, zaharina, creamer-ul sau frișca ar trebui evitate, dacă îți dorești o cafea sănătoasă și cu puține calorii. Asta nu înseamnă neapărat că nu poți adăuga nimic în cafea. Puțină miere de albine, scorțișoară, ulei de cocos sau pudră de cacao organică sunt niște modalități sănătoase de a îndulci și de a aroma cafeaua. Chiar dacă ți-ai făcut un obicei din a pune zahăr în cafea, merită măcar o dată să încerci alternativele acestea, s-ar putea să descoperi un gust nemaipomenit și o aromă inedită.
Știai aceste lucruri despre cafea? Tu cum o bei de obicei?
Sursa foto: Shutterstock
Ultima modificare martie 29, 2017 5:56 pm