Insomnia și-a făcut loc în viața multura dintre noi, iar stresul, viața agitată pe care o ducem și felul în care ne hrănim au un rol hotărâtor în acest proces. De multe ori, însă, putem ajunge în acest stadiu și din cauza unei afecțiuni despre care să nu avem prea multe date, iar pastilele la care apelăm ne pot face mai mult rău decât bine. Cum putem avea un somn odihnitor?
Pentru a descoperi cum putem avea un somn odihnitor, ne-am adresat unui expert în domeniu, Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic neurolog cu specializare în somnologie.
Cum să ai un somn odihnitor. Sfaturi esențiale de la medicul neurolog
„Somnul fiziologic are patru stadii distincte: stadiile superficiale N1 și N2 și stadiile profunde N3 și REM, denumit astfel pentru că atunci apar mișcările rapide ale ochilor. Stadiile somnului sunt monitorizate cu ajutorul polisomnografiei, o investigație complexă ce folosește multipli senzori pentru a urmări în primul rând activitatea electrică cerebrală, mișcările globilor oculari, pulsul, saturația oxigenului, mișcările membrelor și alți parametri.
Această investigație reprezintă în prezent singura metodă ce poate diagnostica cu certitudine tulburările de somn”, spune Dr. Laura Crăciun-Chiriță.
Ce sunt ritmurile circadiene și cum afectează acestea somnul și trezirea?
Ritmurile circadiene, schimbările normale fizice și mentale pe care le experimentăm în decursul a 24 de ore, sunt influențate în principal de alternanța luminii cu întunericul și ne afectează atât pe noi, oamenii, cât și restul organismelor vii din jurul nostru, de la animale la plante. Fiecare individ poate avea propriul ritm circadian, iar variabilele precum cantitatea de lumină, zgomotul sau factorii stresanți din mediul înconjurător pot afecta acest ritm.
Stresul, principalul factor care influențează calitatea somnului
Deși sunt mulți factori care pot influența calitatea somnului, atât interni cât și externi, stresul este cel mai important dintre aceștia.
„Putem încerca să diminuăm stresul prin exerciții de relaxare, sport și, în cazuri grave sau cronice, se pot folosi și tratamente medicamentoase. Trebuie limitat consumul substanțelor energizante, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde, cola, energizante sau fumatul în a doua parte a zilei, mai ales aproape de ora de culcare.
De asemenea, recomand evitarea alcoolului înainte de a merge la culcare, deoarece scade calitatea somnului”, precizează Dr. Laura Crăciun-Chiriță pentru UNICA.RO.
Insomniile, apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, printre cele mai frecvente tulburări
„Tulburările de somn reprezintă modificări în calitatea sau cantitatea somnului, care afectează viața pacientului. Cele mai frecvente sunt insomnia, apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite, narcolepsia. Toate acestea pot fi diagnosticate de către medicul somnolog, uneori doar pe baza unei discuții cu pacientul, însă alteori sunt necesare teste și examinări suplimentare pentru a ajunge la un diagnostic corect”, susține medicul.
Există foarte multe afecțiuni care pot provoca insomnie, începând cu cele psihiatrice, cum sunt depresia, anxietatea, până la cele organice, cum ar fi apneea de somn.
„Unele tulburări de somn – cum ar fi tulburarea de comportament din timpul somnului REM – pot, de fapt, să demaște alte afecțiuni neurologice. Altele – cum ar fi apneea de somn – pot duce pe termen lung la probleme mai grave de sănătate, precum creșterea riscului cardio-vascular, și orice ne afectează calitatea somnului poate ajunge să ne afecteze și calitatea vieții, astfel încât recomand un consult de specialitate oricui se confruntă cu probleme în acest domeniu.
În urma consultului se pot recomanda teste suplimentare, cum ar fi poligrafia respiratorie sau polisomnografia, și se pot recomanda tratamente personalizate”, adaugă Dr. Laura Crăciun-Chiriță.
Cât contează dieta și orele de culcare pentru un somn odihnitor
Crearea unui mediu propice somnului, întunecat, liniștit și confortabil, poate ajuta la obținerea unui somn de calitate. Respectarea ritmului circadian și adoptarea unui ritual de culcare pot ajuta la stabilizarea somnului și la evitarea tulburărilor. Exercițiile de relaxare, meditația, muzica relaxantă sau o baie caldă pot contribui, de asemenea, la obținerea unui somn mai odihnitor și la reducerea stresului cotidian.
„Orele de culcare și de trezire e bine să fie aproximativ aceleași, inclusiv în weekend. Sportul, făcut în prima parte a zilei, în aer liber, are extrem de multe beneficii.
Dieta este și ea importantă. O dietă mediteraneană, bogată în fructe, legume, nuci, semințe, carne de pește și săracă în carne roșie și grăsimi de origine animală ne poate ajuta să avem un somn mai sănătos.
Cina nu trebuie să fie o masă foarte bogată în grăsimi sau zahăr, însă nu trebuie nici să ne culcăm înfometați. Nu în ultimul rând, este bine să evităm somnurile de peste zi, întrucât acestea pot scădea calitatea somnului de peste noapte și intrăm astfel într-un cerc vicios”, precizează medicul.
O baie caldă poate face minuni
Dacă nu obținem rezultatul dorit, putem apela și la anumite tehnici de relaxare.
„Aș enumera aici yoga, exercițiile de respirație, meditația, aromaterapia, masajul sau lucruri mai simple, cum ar fi muzica sau o baie caldă înainte de culcare. Toate sunt indicate pentru a ne ajuta să obținem un somn mai odihnitor, cu atât mai mult cu cat reușim să ne formăm un ritual de culcare, care să ne anunțe corpul și creierul că ziua s-a încheiat”, mai spune specialistul.
În cazul în care aceste strategii nu dau rezultate, consultarea unui medic somnolog este recomandată. Acesta va putea diagnostica și trata tulburările de somn în mod corespunzător, având la dispoziție teste și aparate de monitorizare a somnului.
De asemenea, în funcție de caz, pot fi prescrise tratamente personalizate, precum somniferele, care trebuie administrate doar sub supraveghere medicală.
Cum pot fi utilizate somniferele într-un mod sigur și eficient
„Somniferele sunt medicamente care ne ajută să adormim sau să rămânem adormiți. Le folosim doar atunci când sunt recomandate de medic. Toate aceste substanțe pot avea efecte adverse, contraindicații sau pot să interacționeze cu alte medicamente pe care le luăm deja, așa încât este esențial un consult medical înainte să le administrăm. Recomand să fie înștiințat medicul și dacă sunt luate suplimente din plante, deoarece uneori și acestea pot să fie contraindicate”, avertizează Dr. Chiriță.