Cum să reduci tensiunea arterială fără medicamente

.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune boli, care poate fi, însă, prevenită. Deși este asimptomatică de cele mai multe ori, tensiunea mare crește riscul de infarct sau accident vascular, anevrism sau insuficiență renală.
Hipertensiunea arterială apare mai ales la vârstinici, dar stresul și alimentația dezechilibrată face ca boala să îi afecteze și pe tineri. Există numeroase medicamente care pot scădea tensiunea, însă provoacă efecte adverse precum crampe musculare, amețeli sau insomnie. Din fericire, există și modalități naturale prin care poți scăpa de hipertensiune.
Fă mișcare! Plimbările lungi, de exemplu, scad simțitor tensiunea și ajută inima să folosească oxigenul mai eficient. 30 de minute de exerciții cardio pe zi sunt la fel de eficiente și te ajută să ai o inimă sănătoasă.
Respiră adânc! Respirația lentă și practicile meditative, precum yoga, scad nivelul de hormoni ai stresului, care cresc cantitatea de renină, o enzimă secretată de rinichi, ce crește tensiunea. Încearcă aceste exerciții timp de cinci minute, dimineața și seara. Inspiră adânc, apoi expiră și eliberează toată tensiunea.
Consumă cartofi! O dietă bazată pe fructe bogate în potasiu și legume este extrem de importantă pentru reducerea hipertensiunii. Cea mai importantă sursă de potasiu sunt roșiile, cartofii, sucul de portocale, bananele, fasolea roșie, pepenele galben și fructele uscate, precum prunele și stafidele.
Folosește sarea cu măsură! Nu înseamnă doar să folosești mai puțină sare când gătești, ci să urmărești și cantitatea de sodiu din mâncarea procesată. Poți da gust mâncării, folosind condimente picante, ierburi sau lămâie.
Răsfață-te cu ciocolată neagră! Conține flavonol, o substanță care face ca vasele de sânge să devină mai elastice.
Încearcă un supliment! Coenzima Q10, un antioxidant necesar pentru producerea de energie, dilată vasele de sânge și scade tensiunea. Cere sfatul medicului, înainte să îl iei.
Consumă alcool cu moderație! Studiile arată că un sfert sau jumătate de pahar de alcool pe zi reduce mai mult hipertensiunea decât ar face-o lipsa alcoolului.
Treci pe cafea decofeinizată! Cercetătorii au dezbătut îndelung efectele pe care le are cafeina asupra tensiunii. Unele studii au arătat că nu există nicio legătură între cele două, altele au demonstrat că, dimpotrivă, consumul de cafea crește tensiunea. Cafeina micșorează vasele de sânge și amplifică efectele stresului.
Bea ceai! Studiile arată că persoanele care consumă până la trei căni de ceai de hibiscus pe zi au tensiunea sistolică mai mică.
Lucrează mai puțin! Dacă muncești mai mult de 41 de ore pe săptămână, există 15% mai multe șanse să suferi de hipertensiune arterială. Când ești preocupat de muncă, nu mai faci sport și consumi alimente nesănătoase. Asigură-te că îți rămâne timp și pentru un stil de viață sănătos.
Relaxează-te cu muzică! Cercetătorii spun că muzica chiar te ajută să reduci tensiunea arterială. Ascultă 30 de minute pe zi de muzică indiană sau celtică, în timp ce respiri încet, și vei vedea diferența.
Sforăi? Mergi la medic. Sforăitul este un semn că ai putea suferi de apnee de somn, o afecțiune care crește nivelul de aldosteron din sânge, un hormon ce provoacă hipertensiune. Oboseala din timpul zilei și durerile de cap apărute dimineața ar trebui, de asemenea, să te trimită la medic. Apneea de somn, caracterizată prin întreruperea respirației în timpul somnului, crește tensiunea arterială și poate provoca decesul.
Foto Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton