Cei care suferă un atac de panică nu trebuie lăsaţi singuri până nu îşi revin.
Atacul de panică poate apărea din senin, în timp ce eşti la cumpărături, la plimbare sau în timp ce dormi. Cauzele nu sunt cunoscute, dar, cel mai adesea, atacul de panică apare la ceva vreme după evenimente traumatizante: o naştere, o operaţie cu anestezie generală sau un accident. Sunt şi situaţii când anumite afecţiuni pot fi însoţite de atacuri de panică precum boli ale tiroidei, ale inimii, astmul bronşic sau afecţiuni ale plămânilor. Indiferent de cauză, atacul de panică începe cu dureri puternice în piept şi senzaţie de sufocare şi poate fi confundat uşor cu un infarct. Nu îţi pune viaţa în pericol, dar este indicat să consulţi un medic şi să ceri ajutor de specialitate.
Vorba blândă aduce liniştea
Atacurile de panică durează în mod obişnuit mai puţin de o jumătate de oră. În primele minute, când senzaţiile sunt intense, persoana care suferă de această tulburare trebuie ajutată să respire normal. Vorbeşte-i calm, află de ce anume i s-a făcut brusc frică şi du-o departe de acel obiect sau încearcă să îi alungi gândurile negre. Pregăteşte-i un ceai fierbinte şi convinge-o să numere rar, cu voce tare, lucru care o poate ajuta să se calmeze.
Nu trebuie neglijat!
Tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani sunt predispuşi atacurilor de panică. Potrivit specialiştilor, 30% dintre adulţi au, la un moment dat în viaţă, un atac de panică. Gravă este situaţia în care atacurile se repetă tot mai des, uneori chiar în cursul aceleaşi zile. În aceste condiţii, este nevoie de consiliere psihologică şi de un tratament adecvat. Atacul de panică nu este ceva ruşinos! Dacă nu vorbeşti cu nimeni despre el, nu faci decât să îţi agravezi starea psihică. Înţelegerea şi dragostea familiei sunt elemente-cheie pentru a depăşi situaţia critică. Fără sprijinul celor dragi şi fără terapie, atacurile de panică pot declanşa depresii puternice, uneori cu tendinţă de suicid. Femeile care au frecvent atacuri de panică, se pot îmbolnăvi mai târziu de afecţiuni cardiace.
SIMPTOMELE OBIŞNUITE ALE ATACULUI DE PANICĂ
► bătăi neregulate ale inimii
► ţiuituri în urechi
► transpiraţie rece
► ameţeală
► sufocare
► durere în piept
► senzaţia de pierdere a cunoştinţei
► stare de leşin
► sentimentul incontrolabil de frică