Ce să faci dacă vrei să rămâi gravidă

.

Îţi doreşti să devii mamă, ai cu cine să faci un copil, ai şi cu ce să-l creşti, dar natura nu e de partea ta? Iată ce poţi face

Atenţie la kilograme!

Încearcă să ajungi cât mai aproape de greutatea ta ideală! Kilogramele în plus afectează echilibrul hormonal şi pot deregla ciclul lunar.
Dacă eşti prea slabă sau ai perioade când pierzi în greutate, ţi-ar prinde bine nişte kilograme în plus, fiindcă restabilesc echilibrul organismului tău.

Renunţă la nicotină

S-a constatat că fumă­toarele înveterate sunt mai puţin fertile decât nefumătoarele. În plus, rata avorturilor la fumă­toare este de trei ori mai mare.

Mai puţin alcool

Cine bea regulat câte un pahar-două îşi supraso­licită ficatul, ceea ce are repercusiuni asupra echilibrului hormonal şi a fertilităţii. Cât mai puţine pastile
Nu lua medicamente decât dacă este absolut necesar şi evită, pe cât posibil, antibioticele.

Redu porţia de cafea

Şi cofeina afectează fertilitatea. Experţii cred că dacă bei trei sau mai multe ceşti de cafea pe zi, va trebui să aştepţi mai mult momentul în care vei deveni mămică.

Evită stresul

Când eşti tensionată şi nervoasă, este posibil ca ovulaţia să nu se producă. Hormonii stresului îi transmit organismului semnalul că nu sunt condiţii propice pentru dezvoltarea intrauterină a unui bebeluş.

Relaxează-te

Plimbările lungi, yoga, tehnicile de relaxare şi cât mai multe ore de somn sunt factori care măresc capacitatea de reproduc­ere.

Mănâncă sănătos

Renunţă la fast food şi la conserve. Mănâncă, în schimb, cât mai multe alimente proaspete şi crudităţi.

Mai multe vitamine şi minerale

Vitaminele B6, B12, A, C şi E, acidul folic, magneziul şi zincul au un efect pozitiv asupra hormonilor sexuali şi a ovulaţiei.

Alege poziţia potrivită

Când faci sex, nu ocoli poziţia clasică. Chiar dacă unii experţi susţin că poziţia nu contează, sunt şi alţii care îi contrazic. Argumentul lor: când femeia este întinsă pe spate, spermatozoizii ajung mai uşor la destinaţie. Merită să încerci, nu-i aşa?

Alege momentul potrivit

Trei sferturi dintre mame au rămas gravide în ziua în care s-a produs ovulaţia sau în cele două zile care au precedat-o. De fapt, poţi rămâne gravidă doar în patru zile ale ciclu­lui tău: cele trei menţionate mai sus, plus cea dinaintea lor. Măsurându-ţi temperatura, poţi determina cu exactitate care sunt aceste zile. Medicul tău te poate lămuri cum trebuie să procedezi.

Momentul decisiv: un spermato­zoid pătrunde în ovul. Va urma cel mai frumos moment din viaţa unei femei: cel în care îşi va ţine copilul în braţe.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton