Vin sărbătorile cu mese îmbelșugate și excese culinare de tot felul, iar cei mai mulți dintre noi se gândesc la această perioadă ca la una periculoasă pentru siluetă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne învață câteva trucuri utile pentru ne putea bucura de delicioasele bucate fără ca acest lucru să ne afecteze greutatea.
Sezonul sărbătorilor de iarnă vine mereu la pachet cu grija pentru acumularea kilogramelor nedorite. Preparatele tradiționale de sărbătoare vor fi din abundență pe mesele noastre și știm cu toții că pe cât sunt de delicioase, pe atât sunt de nocive pentru cei care doresc să-ți mențină o greutate constantă. Mihaela Bilic a vorbit în cadrul emisiunii „Doctor de bine”, de la Pro TV, despre soluțiile la care putem apela ca să nu ne îngrășăm de Crăciun și Revelion.
Primul sfat al celebrei nutriționiste este să începem mesele festive cu o salată, pentru a ne umple stomacul cu alimente sănătoase și a lăsa mai puțin loc celor care îngrașă.
„Începeți întotdeauna cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi” – a explicat Mihaela Bilic.
Apoi, nutriționista ne recomandă să bem apă pe tot parcursul mesei și să mestecăm alimentele cât mai mult posibil.
Citeşte şi: Uleiul de măsline sau uleiul de floarea soarelui? Mihaela Bilic spune care este mai sănătos și de ce
„Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit!
Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativi de pe limbă și receptorii olfactivi din nas au nevoie de un contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 metri de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin și ne săturăm mai repede” – a adăugat Bilic, în emisiunea de la Pro TV.
Un alt truc util este folosirea farfuriilor mai mici, pentru a nu fi tentați să punem prea multă mâncare în ele:
„Folosiți farfurii individuale cu diametrul de maximum 25 cm. Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și mai plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție limitată cantitativ. Iar dacă sunt multe preparate care vă fac cu ochiul, gustați un pic din toate și apoi mâncați doar din cele care sunt bune cu adevărat. De multe ori mâncarea arată mai bine decât gustul, nu vă lăsați păcăliți de aparențe!”
Spre final, Mihaela Bilic recomandă să renunțăm la deșert dacă ținem la silueta noastră, iar dacă nu putem rezista tentației să mâncăm ceva dulce între mese, ca o gustare.
„Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce există riscul să aveți poftă de ceva sărat… și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. Și pentru că a venit frigul, merge și un pahar de vin fiert!” – a mai spus Mihaela Bilic.
Foto – Facebook
Ultima modificare decembrie 3, 2024 5:48 pm