Cum previi accidentele din vacanţă

.

Vacanţa de vară a venit cu bune, dar şi cu neplăceri pentru copiii noştri. Să ni le reamintim pe cele mai frecvente şi să vedem cum le putem preveni
Când spui accident, toată lumea crede că e ceva inevitabil, acel 1% din lucrurile pe care nu le poţi controla. În unele cazuri e adevărat, dar de cele mai multe ori accidentele copiilor pot fi prevenite.

Supraveghere şi înţelegere

Trebuie să avem în vedere că în fiecare etapă a dezvoltării afective şi sociale a copilului apar factori care generează accidente.

Astfel, la vârsta de 2 ani, copilul devine un mare „explorator” şi trece mereu peste interdicţiile adulţilor. După 3 ani, unii sunt calmi, echilibraţi, prudenţi, alţii – dimpotrivă, manifestă instabilitate, hiperactivitate, căutând să atragă atenţia adulţilor. Eevident că riscul de a se accidenta variază în funcţie de aceste caracteristici.

La vârsta preşcolară şi mai ales după 6 ani, copilul învaţă şi progresează, dar dezvoltă şi comportamente agresive care duc, mai ales în cazul băieţilor, la accidente. Nevoia de independenţă, specific pubertăţii, coexistă cu imaturitatea psihologică care-i determină să caute experienţe periculoase.

Primul ajutor în cazul celor mai frecvente accidente

Părinţii, în majoritatea lor, sunt conştienţi de riscurile de accidentare a copiilor, dar nu ştiu ce să facă pentru a le înlătura. Mai ales în perioadele critice ale vieţii de familie, copiii simt că nu mai sunt supravegheaţi strict şi se aventurează mai mult decât le este permis, astfel încât consecinţele sunt, nu de puţine ori, destul de grave.

Căzăturile de pe bicicletă sau patine cu rotile

Pentru siguranţa pe bicicletă sau rotile, urmează aceste reguli:
– Nu lăsa copilul să circule pe două roţi sau pe rotile până când nu este pregătit – de obicei, între 5 şi 7 ani.
– Cumpără-i o bicicletă potrivită pentru vârsta lui.
– Până la 10 ani, nu-i permite să circule pe partea carosabilă, ci numai pe trotuar.
– Cumpără-i cască de protecţie, mai ales dacă ştii că este un năzdrăvan.
În cazul în care copilul cade şi se alege cu julituri sau tăieturi mici, cel mai bun tratament este spălarea lor cu apă şi săpun, pentru prevenirea infecţiilor. Poţi dezinfecta acest tip de răni cu soluţii de rivanol sau tinctură de iod.

Arsurile solare

Acestea sunt produse accidental la contactul cu apă fierbinte, grăsime încinsă etc. În timpul verii, copiii pot suferi de arsuri solare. O jumătate de oră de plajă este suficientă pentru ca pielea unui copil să se ardă. Pentru a ameliora durerile, spală zona afectată cu apă rece şi administrează copilului un antiinflamator. Dacă apare febra, trebuie consultat medicul.

Cum se îndepărtează aşchiile intrate în piele

Se spală zona cu apă şi săpun, apoi se umezeşte cu apă fierbinte 10 minute. Dacă unul din capetele aşchiei iese în afară, îndepărteaz-o cu o pensetă. Dacă acest capăt este sub nivelul pielii, poţi folosi un ac dezinfectat în alcool. Apoi, se spală zona cu apă şi săpun şi se aplică un pansament steril.

Muşcăturile de câine

Acestea sunt foarte frecvente în condiţiile în care străzile sunt pline de câini neîngrijiţi şi înfometaţi. Pentru orice muşcătură, trebuie luată legătura cu medicul. Primul ajutor pe care i-l dai copilului este spălarea abundentă cu apă şi săpun.

Înţepăturile de insecte

Pot produce multe feluri de umflături – de la cea mai mare, inflamată, roşiatică, până la una abia vizibilă. Există însă două aspecte care caracterizează o înţepătură de insectă: o mică gaură sau umflătură la mijloc şi localizarea pe părţile descoperite ale corpului.

Orice înţepătură de insectă care produce mâncărime poate fi tratată cu o pastă făcută dintr-o linguriţă de bicarbonat de sodiu în care s-au pus câteva picături de apă. Înţepătura de viespe se freacă uşor cu puţin oţet, după ce a fost extras acul. Atenţie la căpuşele de verdeaţă, care îşi înfig capul în piele! Trageţi de ea, după ce o „ameţiţi” cu gaz sau spirt.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale