Cum pot fi protejați de COVID-19 acei copii care nu pot fi vaccinați

.

La sfârșitul lunii ianuarie, România va începe campania de vaccinare anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Dar ce se întâmplă cu copiii care nu pot primi vaccinul?

Fie că este vorba de copii cu vârste sub 5 ani, fie că este vorba de copii cu un istoric medical care nu le permite să se vaccineze, un anumit procent de copii va rămâne nevaccinat. Cum pot fi aceștia protejați, în aceste condiții?

„Evident că pacienții care au boli cronice a căror evoluție le poate fi agravată de COVID, pacienții cu obezitate, boli cardiovasculare sau diabet au indicație pentru vaccinare, dar vaccinarea copiilor fără afecțiuni ar aduce un beneficiu în privința scăderii numărului de posibile spitalizări, o protecție indirectă”, a explicat Anca Drăgănescu, medic pediatru și specialist infecționist.

Medicii prezenți la o dezbatere organizată de Salvați Copiii au vorbit despre cum pot fi protejați acei copii care nu pot fi vaccinați de COVID-19. Consensul a fost ca părinți să se protejeze pe ei înșiși, să poarte mască de protecție, să evite spațiile aglomerate, să se spele pe mâini, să se testeze și să retragă copilul din comunitatea de la grădiniță sau de la școală de la primele semne de boală.

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Citește și: Alexandru Rafila: Presiunea pe spitale, mai scăzută decât în valul 4

Citește și: De ce România nu optează pentru imunizarea naturală împotriva Omicron

Citește și: O cântăreață din Cehia a murit după ce s-a infectat intenționat cu COVID-19, pentru a evita vaccinarea

Medicul pediatru Mihai Gafencu a amintit părinților că trebuie să își asume mare parte din responsabilitate, potrivit Libertatea: „Noi, adulții, trebuie să fim mai atenți și mai responsabili. Așa vom putea asigura o viață cât de cât spre normalitate până la sfârșitul acestui an”.

La rândul său, medicul pediatru Mihai Craiu a ținut să puncteze importanța de a menține și sănătatea psihică la un nivel optim: „Să nu facă atacuri de panică, nu are rost stresul nostru să-l punem în capul copiilor. Suferința sufletească este principalul dușman. Să fim liniștiți, să facem tot ce e omenește posibil să ne protejăm. E bine să facem drumeții, să ne dăm cu bicicleta, să facem mișcare, nu să stăm paralizați în fața ecranelor”.

Un alt lucru pe care l-a subliniat medicul Mihai Craiu se adresează mai ales medicilor de familie, pe care îi roagă să nu prescrie antibiotice copiilor atâta timp cât nu există dovezi sigure că cel mic are și o infecție bacteriană. „La copilul cu forme ușoare de COVID nu trebuie să prescriem antibiotice decât dacă există dovezi clare că există o suprainfecție bacteriană”, a zis el.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton