Fie că te enervezi din cauza unui lucru serios, fie că este vorba despre un mărunţiş, simţi cum te cuprinde furia. Un sentiment ce trebuie eliberat
Când te înfurii, instinctul îţi spune să devii agresivă. Aceasta este o reacţie naturală, cu rădăcini adânci în personalitatea fiecăreia dintre noi – un instinct identificat cu lupta pentru supravieţuire. Întrebarea este cine pe cine conduce: Tu îţi ţii sentimentele sub control sau ele te conduc pe tine?
Ce o provoacă
Nu poţi să faci un anumit lucru, strici sau pierzi un obiect drag, primeşti răspunsuri nepoliticoase etc. Acestea sunt cauze normale. Dar mai există un tip de cauze, mult mai periculoase, care se nasc din traume ale copilăriei sau ale adolescenţei: dacă, la vârsta respectivă, cei din jur şi-au “vărsat năduful” pe tine, tinzi să ai, şi tu, acelaşi gen de reacţii.
Efectul ghemului de lână
Dacă nu ştii metoda prin care să-ţi controlezi furia, poţi să ai de suferit: să îţi pierzi slujba, să îi răneşti pe cei dragi, să devii persona non-grata. Însă cel mai grav rezultat posibil este “efectul ghemului de lână”: pe măsură ce creşte furia, provoci tot mai multe probleme; din cauza lor, te înfurii şi mai şi; şi tot aşa. În final, sentimentul acesta necontrolat îţi creează probleme de sănătate majore, de la boli cardiace, la depresii cronice.
10 sfaturi ca să-ţi nervii în frâu
► Ia o pauză! Numără până la 10 înainte să reacţionezi. ► Fă efort fizic! Mişcarea te ajută să te eliberezi de stres. ► Fă exerciţii de respiraţie, vizualizează o scenă relaxantă sau repetă un cuvânt care te poate calma. ► Exprimă-ţi furia într-un mod controlat faţă de persoana care te-a înfuriat sau încearcă să vorbeşti cu cineva care te înţelege. ► Gândeşte-te de două ori înainte de a spune ceva, pentru că s-ar putea să regreţi. ► Încearcă să vorbeşti calm cu cel care te-a înfuriat, poate găsiţi o soluţie împreună. ► Vorbeşte în numele tău, când te referi la ce s-a întâmplat, pentru că s-ar putea să învinovăţeşti pe cine nu trebuie. ► Nu purta pică! Nimeni nu se poate purta, tot timpul, întocmai cum tu ţi-ai dori tu. ► Foloseşte-ţi umorul pentru a te elibera de furie – imaginează-te în situaţii nostime. ► Nu folosi sarcasmul! Este o altă formă nesănătoasă de exprimare.
Foto: Thinkstock