Cafeaua este ritualul de dimineață al majorității oamenilor din câmpul muncii, și nu numai, însă trebuie știut faptul că organismul nostru este influențat de licoarea aducătoare de energie încă de la prima înghițitură. Iată ce efecte are cafeaua asupra organismului!
Crește acuitatea vizuală
La 20 de minute după ce ai băut cafea, cafeina stimulează adrenalina, iar ca rezultat, pupilele se dilată ușor, iar vederea ți se îmbunătățește.
Pulsul și tensiunea
Imediat după ce este savurată, cafeaua mai are un efect, în afară de satisfacerea papilelor gustative. Însă nu tocmai plăcut. Tensiunea și pulsul cresc brusc cu o valoare. Însă efectul este mult mai pronunțat dacă nu obișnuiești să bei cafea. Dacă te rezumi la o ceașcă de cafea, îți scade pulsul. ”Totuși, mai multe cești de cafea determină creșterea pulsului”, a explicat doctorul Owen Bain.
Pentru persoanele sănătoase, consumul cafelei nu este o problemă, însă poate fi dăunătoare persoanelor care au boli de inimă, tensiune sau un puls anormal, spun experții.
Stomacul
Dacă simți nevoia să bei un espresso după masă, nu este deloc rău: cafeina ridică nivelul acidității din stomac, stimulând astfel digestia. Experții ne sfătuiesc însă să nu consumăm lichidul pe stomacul gol, pentru că sucul gastric în exces poate afecta flora gastrică, provoacă durere, balonare și dureri în zona pieptului.
Vezica și colonul
Compușii cafelei stimulează colonul, iar eliminarea mâncării se poate face mai repede decât în mod normal, la unele persoane chiar la cinci minute după ce au mâncat. Însă, pentru că același lucru se întâmplă și în cazul consumului de cafea decofeinizată, cercetătorii au ajuns la concluzia că alt compus al cafelei stimulează această funcție.
De asemenea, se pare că nu lichidul dătător de energie nu este responsabil de urinarea frecventă, la fel ca atunci când bei multă apă, așa cum se cerdea până acum. Acesta este un mit, susțin specialiștii. ”Efectul diuretic al cafelei este neînsemnat, dar cafeaua este la fel de hidratantă ca și apa”, asigură Bain.