Multe dintre ticurile copiilor sunt rezultatul imitării comportamentului părinţilor, fraţilor sau al prietenilor.
Se scarpină în nas sau adoarme cu degeţelul în guriţă? Înseamnă că micuţul tău şi-a format deja un tic nervos. Dezvaţă-l din timp pentru a nu ajunge la maturitate un adult cu ticuri.
Nu este deloc surprinzător ca un copil să aibă un anumit tic, mai ales că majoritatea micuţilor şi chiar şi o parte din adulţi au diverse obiceiuri repetative. Deşi acestea nu prezintă un pericol, odată cu trecerea vremii şi înaintarea în vârstă, ticurile se pot transforma în probleme majore de ordin social, psihologic sau chiar fizic, dacă nu sunt corectate la timp. Există anumite metode pentru a reuşi să-l determini să scape de ticuri.În primul rând, nu aştepta ca totul să treacă de la sine, la fel cum a apărut. Trebuie să-ţi corectezi copilul încă de la primele semne. Iată ce trebuie să faci…
Alege momentul potrivit
Nu începe să-i faci morală atunci când este bolnav, şi-a pierdut jucăria preferată sau şi-a schimbat colegii de clasă sau locuinţa. Este foarte important să porţi o discuţie cu copilul tău într-un moment prielnic pentru amândoi, când sunteţi liniştiţi, eventual seara, înainte de culcare. Puteţi alege împreună un anumit termen în care el să aibă ocazia să renunţe la ticul respectiv, explicându-i în acelaşi timp şi avantajele şi dezavantajele ticurilor sale. În final, copilul este cel care deţine controlul asupra reacţiilor lui. Rolul tău e doar de a-l motiva şi de a-l sprijini în renunţarea la ele.
Fă-l conștient de ticul său
De exemplu, du-l în faţa unei oglinzi atunci când îşi bagă degetul în gură sau când se scarpină în nas.
Astfel, va avea o imagine clară a ceea ce face şi a modului în care îl pot vedea şi ceilalţi. Este foarte bine să reuşeşti să-l faci conştient de gesturile sale.
Oferă-i o motivație
Recompensele sunt cea mai bună modalitate de a reuşi să-l determini să renunţe la ticuri. Cele mai potrivite sunt cele pe care trebuie să le câştige în timp, cum ar fi o excursie mai specială sau o jucărie mai scumpă. Dacă vei lua măsuri mai puţin severe, vei reuşi să-l motivezi să scape de ticuri.
Joacă-te cu el
Pentru a-l determina să scape de ticuri, menţine-i în permanenţă mâinile ocupate.
Joacă-te împreună cu el şi pune-l să facă tot felul de activităţi manuale. Îl poţi îndemna chiar şi să te ajute la treburile casnice.
Trucuri verificate
• Dacă îşi bagă degetul în gură: cere-i să-şi ţină degetul „în cauză” cu mâna opusă, pune-i o mănuşă în mână sau dă-i să mestece gumă şi să facă baloane.
• Dacă îşi roade unghiile: pileşte-i-le, pune-l să şi ţină în permanenţă mâinile pe masă sau la vedere în faţa ta.
• Dacă îşi rupe părul: dă-i să se joace cu o mingiuţă sau să ţină o pernă în braţe atunci când se uită la televizor.
• Dacă se scarpină în nas sau în urechi: pune-l să şi ţină mâinile în buzunar sau trimite-l de fiecare dată când îl observi la baie să se spele pe mâini. Astfel, atunci când se va afla în afara casei şi îşi va da seama că nu are unde să se spele pe mâini, va renunţa treptat la ticurile sale.