Cum îi ajutăm pe cei dragi să câștige lupta cu depresia. Sfaturile psihoterapeutului

.

Tot mai multe persoane se confruntă, în ultima perioadă, cu depresia. Numită și „boala secolului”, depresia face victime în rândul tuturor claselor sociale. Ce putem face pentru a-i putea ajuta pe cei dragi să câștige această luptă.

Depresie. Un cuvânt pe care îl aruncăm mult prea ușor în zilele noastre. Folosit, la iuțeală, pentru a descrie orice, de la o zi proastă la o incapacitate copleșitoare de a te bucura de viață. Dar, după cum știe oricine care se confruntă într-adevăr cu depresia, aceasta e mult mai mult decât se poate descrie în cuvinte.

Depresia poate să preia încet viața unei persoane până la punctul la care uită cum a început totul. Se acumulează în timp. Lucrurile mici, greu de observat, se schimbă la început, conducând ulterior la schimbări mai importante. Totul se simte prea greu, iar lucrurile care îți plăceau înainte nu-ți mai oferă aceeași bucurie. Te poți întreba chiar și cum de te-ai bucurat vreodată de ceva sau cum reușesc ceilalți oameni să ducă vieți împlinite. Poate deveni din ce în ce mai greu să te ridici din pat dimineața sau să adormi noaptea. 

Cum îi ajuți pe cei dragi să depășească lupta cu depresia

Efortul de a face lucrurile mici poate deveni și el imens, atrăgând după sine și senzația de presiune de a funcționa „normal”. Chiar dacă cei din jurul tău îți spun că ar trebui să vorbești cu cineva, să spui cuiva ce simți, te întrebi cum poți pune în cuvinte ceva atât de greu de înțeles chiar și pentru tine însuți? Cum îi explici cuiva că vrei să-ți trăiești viața, dar nu știi cum ai putea face asta și că starea în care te afli pare că te controlează ea pe tine și nu invers?

Senzația de neajutorare poate să apară atunci când chiar tu te regăsești în această situație, sau atunci când vezi pe cineva drag precum un prieten sau membru al familiei, ducând această luptă. 

Depresia nu e întotdeauna evidentă, iar semnele că ceva nu este în regulă sunt diverse. De asemenea, poate fi dificil sau chiar inconfortabil să vezi un apropiat suferind, stare ce poate genera frustrare sau înțelegerea greșită că persoana deprimată „nu face eforturi” pentru a se însănătoși.

Potrivit specialiștilor, nu există o soluție sau rețetă miraculoasă pentru a „vindeca” pe cineva de depresie. O parte din simptomele descrise mai jos pot fi depistate și de către tine, ca simplu prieten, fără să ai o pregătire medicală sau psihologică de specialitate.

E important să înțelegi însă, că dacă acestea persistă pe o perioadă de minimum 2-3 luni, este cu siguranță nevoie de ajutor specializat.

Citește și: Andreea Raicu a dezvăluit că suferit de depresie: „Mi-a fost rușine să spun. Zile întregi și nopți interminabile”

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, confesiuni despre propria viață și depresie: „Am vrut să-mi iau zilele”

Care sunt simptomele depresiei

Cristina Dimitrescu, psihoterapeut integrativ pe platforma online Hedepy.ro, a explicat că „depresia, conform termenilor medicali, reprezintă o tulburare de dispoziție”.

Potrivit medicului, cele mai frecvente simptome ale depresiei sunt:

  • Sentimente de tristețe, gol sau lipsă de speranță;
  • Izbucniri de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar și pentru chestiuni mărunte;
  • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităților normale, cum ar fi sexul, hobby-urile sau sportul;
  • Tulburări de somn, inclusiv insomnie sau prea mult somn;
  • Oboseală și lipsă de energie, motiv pentru care chiar și sarcinile mici necesită un efort suplimentar;
  • Poftă de mâncare redusă și pierdere în greutate sau din contră, o poftă crescută de mâncare și creștere în greutate;
  • Anxietate, agitație sau neliniște;
  • Gândire, vorbire sau mișcări ale corpului încetinite;
  • Sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție, fixarea pe eșecurile din trecut sau auto-învinovățire;
  • Probleme cu gândirea, concentrarea, luarea deciziilor și amintirea lucrurilor;
  • Gânduri frecvente sau care apar din când în când despre moarte, gânduri suicidale, tentative de sinucidere sau chiar sinucidere;
  • Probleme fizice ce par să nu aibă explicație biologică, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap.

Care sunt cauzele apariției depresiei

Cristina Dimitrescu spune că există mai multe cauze care stau la baza apariției depresiei. Iar printre acestea se află:

  • Moștenirea genetică, adică un istoric familial ce include tulburări de agest gen;
  • Dezechilibrul chimic al neurotransmițătorilor, unde vorbim de o cauză fizică, identificabilă din analize ale sângelui persoanei afectate
  • Alte cauze fizice pot fi dereglările hormonale, afecțiuni ale inimii, boli precum cancerul, astmul cronic, diabetul, obezitatea, insomnia, consumul de droguri;
  • Cauze de natură psihologică pot fi stresul prelungit, traume din copilărie sau din viața de adult, evenimente precum decesul unei persoane apropiate sau a unui animal de companie, divorțul, pensionarea, nașterea unui copil sau plecarea copilului la maturitate de acasă.

Citește și: Alexandra Stan, în depresie din cauza succesului în carieră: „Este o presiune foarte mare”. Prin ce trece artista

Citește și: Mihaela Tatu a suferit de depresie. Cum a reușit să își revină: „Am schimbat macazul” / Video

Sfaturile psihoterapeutului pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu depresia

„Dacă ai în familie sau în cercul imediat apropiat o persoană care prezintă aceste simptome, convinge-l să ceară ajutor specializat, susține-l cu dragostea și grija ta”, este primul sfat oferit de Cristina Dimitrescu.

„Nu-i spune lucruri precum „O sa treacă.”, „Lasă, că nu e atât de grav că ai fost părăsit, mai sunt persoane pe lumea asta.”, „Ar trebui să fii mai curajos.”, „Cum să nu ai chef de nimic când ai toate lucrurile materiale de care ai nevoie?”. Dacă nu ai trecut niciodată printr-un episod depresiv, nu te poți pune efectiv în locul celeilalte persoane. După cum spune și Gabor Matte, trauma are ca efect deconectarea de sine, de emoțiile tale, de sentimentele tale, de lumea din jurul tău”, a explicat psihoterapeutul.

Toți trecem prin perioade mai mult sau mai puțin dificile în viața noastră, în care ne simțim triști, apatici, ne bucurăm mai puțin de viață și ne dorim să fim singuri. Totuși, pentru unul din cinci adolescenți, aceste experiențe ar putea evolua către o formă de depresie clinică.

Persoanele care suferă de depresie clinică, experimentează frecvent simptomele pe o perioadă mai îndelungată de timp, iar acestea încep să afecteze în mod semnificativ calitatea vieții lor, ducând chiar și la distanțarea de prieteni și familie. De aceea, este important ca atât cât ne stă în putere, să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să practicăm empatia și comunicarea sinceră, cu bunătate și înțelegere.

De asemenea, este esențial să nu subestimăm sprijinul și ajutorul pe care îl poate oferi relația terapeutică cu psihoterapeutul potrivit în aceste situații, fiind un pilon important pentru gestionarea emoțiilor copleșitoare sau a situațiilor dificile – practic, primul pas pentru a începe să te simți mai bine.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton