Chiar dacă este un subiect mai delicat, n-ar trebui să-l evităm. Şi-apoi de ce să nu recunoaştem aşa, ca între noi, femeile, că bărbaţii se simt mai atraşi de un trup proaspăt ieşit de sub duş decât de unul urât mirositor.
Aşadar, igiena trupească şi mai ales cea intimă n-ar trebui să lipsească din preocupările noastre zilnice. Iată câteva sfaturi extrem de simple, pe care n-ar fi rău deloc să le urmezi!
Cum să păstrez vaginul curat?
Spală-te de două-trei ori pe zi cu apă şi săpun lichid sau gel intim pentru duş (acum există şi pe piaţa românească), după care şterge-te cu un prosop moale din bumbac (pe care să-l foloseşti doar tu) dinspre vulvă spre rect şi nu invers (pentru a evita infectarea vaginului cu germeni din rect). Schim-bă-te de fiecare dată cu lenjerie curată (este de preferat cea din fibre naturale).
E bine că mă spăl în vagin cu un jet puternic de apă?
Nu! Ce se poate întâmpla? Prin pătrunderea forţată a unei cantităţi de aer şi apă în uter există riscul astupării brusce a unui vas de sânge, cu consecinţe grave.
În perioada ciclului menstrual am voie să fac baie?
Evitarea igienei intime în perioada menstruaţiei este o idee preconcepută. De ce să-ţi fie teamă de apă? Dimpotrivă, în această perioadă orice femeie trebuie să aibă şi mai multă grijă de igiena genitală şi să-ţi schimbe des tampoanele. Poţi să faci duş ori de câte ori doreşti, chiar şi baie în cadă. De altfel, când ai un ciclu fără probleme, ai voie să înoţi.
Mă spăl cu irigatorul după fiecare contact sexual. E bine?
Nu! Irigaţiile vaginale nu se fac frecvent şi nejustificat. De ce? Pentru că se elimină flora necesară păstrării unui vagin sănătos. Şi-apoi, irigaţia vaginală de „după” favorizează apariţia inflamaţiilor organelor genitale şi nu te protejează împotriva bolilor transmise sexual. De ce o faci? Ţi-e teamă de sarcină? Nu te amăgi singură! O astfel de metodă are o valoare contraceptivă redusă.
Vaginul curat trebuie să fie uscat sau umed?
La oricare femeie sănătoasă, vaginul „curat” secretă o anumită cantitate de substanţe necesare umezirii normale în timpul actului sexual. Un vagin prea uscat poate fi consecinţa unor tulburări hormonale, de exemplu. Unul excesiv de umed îţi semnalează existenţa unor infecţii. Şi într-un caz şi în celălalt – fie în minus, fie în exces – trebuie să consulţi medicul ginecolog.
În mod normal, culoarea mucoasei vaginului este roz. Atenţie, însă! Orice secreţie groasă, galben-verzuie sau purulentă ar trebui să-ţi dea de gândit. Pot să folosesc deodorante vaginale frumos mirositoare? Mai bine spală-te bine şi abţine-te chiar dacă au un miros ameţitor! În general, deodorantele vaginale alterează mediul natural.
E adevărat că în perioada verii nu e indicat să porţi pantaloni?
Nu e chiar aşa. Depinde de croială! În general, în această perioadă nu se recomandă pantalonii foarte strâmţi pentru că favorizează acumularea de transpiraţie, secreţii şi uneori pot apărea iritaţii sau chiar infecţii ale aparatului genital. Evită materialele sintetice.
Dacă deja m-am infectat, n-ar trebui să fac dragoste?
Ideal ar fi să eviţi contactul sexual pe toată perioada tratamentului prescris de medic. Dacă nu se mai poate şi nu se mai poate, protejează-te cu un prezervativ.