Românii au fost foarte încântaţi să scape de salamul cu soia şi de pâinea neagră din comunism. Dar lumea s-a săturat şi de importuri şi de produsele colorate frumos şi fără pată, iar moda alimentaţie pare să se fi întors în timp. Află cum şi din ce motive ne întoarcem în timp alimentaţia în ultimii ani.Soia: aliment hulit pe vremuri, acum la mare căutarePe vremea comunismului salamul cu soia era motiv de amărăciune. Acum, lumea abia aşteaptă să consume pate de post din soia, ronţăim batoane proteice cu soia şi în loc de şniţele prăjim tot soia.Varietatea de produse alimentare pe bază de soia sau care conţin soia ca îngredient este incredibilă şi oamenii nu se mai satură de alimentul magic.Deşi există voci care vorbesc de soia modificată genetic şi efectele ei nocive, moda produselor care conţin acest ingredient este încă pe val.Pâine de casă, cu cartofi şi pâine neagrăPe vremea comunismului, pâinea neagră reprezenta calitatea inferioară, „mâncarea săracului" şi cea mai albă pâine la masă era un simbol al statutului social elevat.Acum, tot felul de studii ne-au convins să renunţăm la p'inea din făină albă, rea pentru organism şi să trecem pe pâine din făină integrală, pâine graham, cu tărâţe pentru că are fibre.Şi pâinea cu cartofi a ajuns delicatesă din Ardeal, iar pâinea neagră este atât de căutată încât a ajuns să fie fabricată ilict, cu coloranţi artificiali sau caramel şi vândută la preţ mai mare.Citeşte mai departe şi vezi ce alte dovezi avem că ne întoarcem în timp din punct de vedere al alimentaţiei, pe pagina următoare! Dulceţuri şi siropuri „de casă"Dacă după anii 90, toată lumea abia aştepta aromele variate şi mirajul produselor din Occident, acum, românii aleg tot mai des dulceţuri, compoturi şi siropuri „de casă", handmade sau de la mici producători locali.Reţeta succesului par să fie ingredientele naturale, aromele demult uitate (sirop de brad, dulceaţă de cireşe amare, dulceaţă de trandafiri) şi reţetele pe care ni le amintim că le prepara bunica sau mama.Fructe şi legume organice, de la ţară, fără hormoniFructele şi legumele modificate genetic au fost o adevărată mană cerească pentru industria alimentară. Alimentele arătau mai bine, creşteau uriaşe şi nu se stricau cu săptămânile.Doar că lumea s-a săturat să mânânce roşii cu gust de carton, deşi superbe şi ferme, mere cu gust de plastic, deşi lucioase şi colorate, sau morocvi uriaşi, uşor de dat pe răzătoare, dar fără pic de gust.Apetitul pentru produse organice, de la ţară, sau „netratate" şi ne modificate genetic a crescut în ultimii ani, dovadă fiind tot felul de mici producători şi magayine de profil, care comercializează astfel de produse „ca pe vremuri, 100% naturale".Sursa foto: Shutterstock