Ne aflăm în plin sezon cald, iar salatele cu legume proaspete sunt, acum mai mult ca oricând, nelipsite din meniul zilnic. Toată lumea știe beneficiile cosumului de crudități, dar în ultimii ani achiziționarea legumelor și fructelor cultivate și crescute corect de producători, fără adaos de chimicale, a devenit din ce în ce mai dificil. Care sunt cele mai bune produse proaspete pentru consum dacă nu sunt etichetate cu informații legate de proveniență și creștere?
Valeriu Soleru, profesor de legumincultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași a vorbit, pentru Digi24, despre cum să alegem cele mai bune legume proaspete din piețe sau supermarketuri.
„Foarte mulți colegi, foarte mulți prieteni mă întreabă des care sunt cele mai bune tomate. E vorba de cele care sunt produse într-un sistem pe cât posibil ecologic, sustenabil, unde se folosesc cât mai puține elemente chimice de sinteză.
Inevitabil, de la producătorii mici, datorită faptului că de foarte multe ori nu au cunoștințe specifice, le pot trata, fertiliza cu diferiți compuși care ajung în fructe și care arată destul de frumos.
Deci, cred că atât tomatele autohtone, cât și cele din import, pot fi sănătoase, dar în același timp pot fi și dăunătoare organismului. Se caută roșii care au o anumită fermitate, o anumită textură, ca să reziste foarte mult, atât la piață, cât și în supermarket”, a explicat Vasile Stoleru.
Profesorul a mai spus că putem observa dacă fructele sau legumele sunt tratate cu substanțe biostimulatoare atunci când le tăiem.
„De exemplu, un fruct care este stimulat, este un fruct deformat, nu este uniform, are o zona pistilară alungită. Asta înseamnă că este un fruct care este tratat cu substanțe biostimulatoare. Dacă îl tăiem se poate observa că inima fructului este de culoare albicioasă, ceea ce înseamnă că a fost un fruct forțat, comparativ cu un fruct uniform, care să aibă aceeași culoare. Țuguiul arată că este o roșie tratată cu biostimulator. Sunt totuși și câteva soiuri omologate, care au țugui. Dar în general, toate care nu își păstrează forma și au una alungită, sunt tratate cu substanțe biostimulatoare.
Diferența dintre o roșie cu țuguri natural și una cu țugui în urma tratării nu se poate stabili decât în urma analizelor, sau pe baza încrederii în producător. În momentul în care mergem la piață vedem producători cu doar câteva roșii, acela e producător, restul, cu cantități mari, sunt doar comercianți. Un produs frumos, nu neapărat este tratat. Pot fi produse frumoase, uniforme, sănătoase. În același timp, pot fi și produse care sunt obținute într-o agricultură intensivă, fără sol, în care se folosesc mulți fertilizanți”, a adăugat expertul în legumicultură.