Rădăcina unui dinte este uneori expusă infecţiilor şi bolilor şi poţi ajunge la pierderea danturii. Vezi cum îţi dai seama că ai un dinte mort.
Ce este un dinte mort, cu ţesut necrozat
Un dinte mort este un dinte sub care rădăcina s-a necrozat, ţesuturile nu mai sunt irigate cu sânge şi care nu mai este parte vie a organismului.
Indiferent de cauza morţii ţesuturilor de sub coroana dintelui (vizibilă pentru noi), aceste bucăţi de carne moartă pot deveni surse de infecţii grave în organism.
Bacteriile se acumulează în canalul nervului şi în spaţiile rămase lângă rădăcina dintelui şi infecţia trebuie tratată de urgenţă, pentru a nu se răspândi.
Cum se ajunge la necroză
Un dinte care are o fisură, dezvoltă o carie. Aceasta se infectează şi sapă tot mai adânc în smalţ, până ajunge la dentină. Dacă infecţia trece de dentină, ajunge la pulpă şi apoi la nerv.
Netratată, o infecţie distruge aceste ţesuturi moi din gingie şi sub dinte şi astfel se ajunge la pierderea dintelui respectiv.
De obicei, odată cu bacteriile care ajung la miezul interior al dintelui vin şi dureri, umflături, dificultăţi la mestecare pe partea aceea a feţei.
Simptome că un dinte se necrozează, sau a murit deja
Un istoric de carii, inflamaţii ale pulpei dentare, abcese la nivelul dinţilor, traumă (accidente, lovituri, etc) şi erupţia măselelor de minte.
Carii netratate care devin dureroase
Măsele umflate, edem la nivelul feţei, asociat cu durere, sau chiar febră uşoară
Înnegrirea unui dinte, care capătă un aspect gri, translucid, în loc să fie alb, opac.
Sursa foto dinţi femeie: Shutterstock