Cum calmăm arsurile solare. Dr Iulia Roșu: „O arsură solară se agravează în timp”

.

Vara este anotimpul în care oamenii petrec foarte mult timp la mare, pe plajă, în căutarea bronzului perfect. Însă nu mulți se protejează și ajung să sufere arusri solare. Invitată în podcastul „Boabe de cunoaștere” realizat de Doctor Mihail, medicul dermatolog Iulia Roșu a explicat cum putem calma arsurile solare. De asemenea, ea a explicat și ce reprezintă SPF-ul de pe creme.

Dr Iulia Roșu – cum calmăm arsurile solare

În sezonul estival oamenii aleg, de cele mai multe ori, să își petreacă concediul la mare. Și foarte mulți uită sau preferă să nu folosească creme cu factor de protecție și ajung să se confrunte cu arsuri solare. În acest sens, medicul dermatolog Iulia Roșu a explicat, în podcastul doctorului Mihail, „Boabe de cunoaștere”, cum se pot calma aceste arsuri.

„E important de știut – atunci când vezi pe plajă că pielea e ușor roz, este cazul să pleci de acolo. Pentru că orice arsură solară se agravează în timp. Adică tot ceea ce este roz acum pe plajă, în momentul în care va veni seara și vei ajunge în cameră va fi roșu aprins. Este un semn că nu e ok”, a afirmat dr Iulia Roșu.

„Dacă totuși te-ai ars, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să intrăm la duș și să facem duș cu apă mai rece decât temperatura corpului pentru că asta va scădea foarte mult inflamația”, a precizat ea.

De asemenea, potrivit medicului dermatolog, pot fi utilizate creme pentru arsurile solare.

„Pasul 2: există foarte multe produse în farmacie after sun burn. În general au aloe vera la bază, cu proprietăți anti-inflamatoare. Poți să le aplici pe piele. Dar cu sigurnață dușul rece de 5 minute este mult mai eficient ca orice altceva”, a mai zis dr Roșu.

Citește și: Cum să dormi bine în nopţile toride ale verii. Sfaturi care îţi pot face somnul confortabil

Citește și: 7 băuturi care te scapă de pofta de dulce. Unele pot fi preparate acasă

Medicul a explicat că în momentul în care apar vezicule vor fi folosite cremele cu hidrocortizon care sunt „varianta ideală de scădere a inflamației”.

„Dacă ai făcut și insolație, lucrurile se complică pentru că vorbim și de deshidratare, și de dureri de cap și uneori e nevoie să ajungi la o perfuzie, două sau să bei foarte multe lichide. Și când zic lichide mă refer la apă”, a subliniat Dr Iulia Roșu.

Ce reprezintă SPF-ul

Cremele cu SPF ajută pielea să fie protejată de arsurile solare doar dacă pe ele este trecut indicele UVB. Medicul dermatolog a explicat ce reprezintă acest SPF și la ce trebuie să fie atenți oamenii atunci când cumpără o astfel de cremă.

Citește și: De ce ar trebui să te dai cu SPF în fiecare zi. Cum, unde şi când să aplici crema de protecţie solară?

Citește și: Ce alimente și băuturi sunt de evitat pe timp de caniculă. Lista produselor care duc la deshidratare

„SPF-ul reprezintă protecția contra UVB și de obicei reprezintă cantitatea de radiații necesară să te arzi cu cremă versus să te arzi fără cremă. Asta înseamnă că dacă m-aș arde la o anumită cantitatea și am un SPF 50 înseamnă că am nevoie de 50 de ori cantitatea de ultraviolete ca să obțin același efect de arusră. Atenție! SPF nu înseamnă și protecție împotriva UVA. Există acum produse speciale cu filtre UVA, cu filtre pentru lumină albastră, cu filtre pentru infraroșu, tehnologia este mult mai avansată acum”, a afirmat ea.

Dr Iulia Roșu a explicat că pe fiecare cremă trebuie să „scrie filtru UVA, UVB, lumină astrastră, infraroșu. Dacă scrie doar SPF înseamnă că protejează doar de arsură”.

Sursă foto: Capură video, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton