Cum alegi un pepene verde copt și dulce. E ideal când vrei să slăbești, dar are și contraindicații

.

Sărac în calorii, pepenele e delicios, diuretic și te răcorește rapid într-o zi de vară. Suntem în acea perioadă a anului în care se găsește peste tot în piață. Cu toate că are multe beneficii pentru organism, acest fruct bogat în săruri minerale nu poate fi consumat, însă, de toată lumea

Ba mai mult, și felul în care îl alegem ține de iscusința noastră. Trebuie să fim atenți la culoarea, lui, la felul în care sună atunci când e lovit ușor, la codiță.

Pepenele, ideal când vrei să slăbești

„Dacă ar fi să vorbim despre beneficiile pepenelui roșu trebuie să știm că aceste este un fruct bogat în vitaminele A, B6 şi C. În plus, datorită conținutului mare de apă pe care îl conține – nu mai puțin de 95% apă, pepenele este recomandat atât celor care vor să își curețe organismul, dar și celor care vor să mai scape de câteva kilograme în plus”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

Citeşte și: Alimente recomandate pe timp de caniculă. Sfaturile nutriționistului

Pepenele conține fibre și calciu

Mai mult decât atât, este important să nu uităm despre licopen, acest pigment natural care îi conferă culoarea roșie absolut superbă. Ei bine, tocmai această substanță îl face să fie un foarte bun antioxidant, cu rol foarte important în reducerea colesterolului.

Pepenele roșu poate fi consumat cu încredere de pacienții cardiovasculari, oncologici, de bărbații care au probleme cu prostata. De asemenea, acest fruct conține fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu.

Diabeticii și persoanele diagnosticate cu pietre la rinichi trebuie să îl evite

La capitolul contraindicații, specialistul trage un semnal de alarmă. „Pacienții diabetici, cei care știu că au probleme cu pancreasul, pacienții diagnosticați cu pietre la rinichi, cei care au gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite pe cât posibil consumul de pepene”, mai spune nutriționistul.

Ba mai mult, chiar și persoanele care nu se știu cu anumite afecțiuni trebuie să aibă grijă cum îl consumă dacă se confruntă cu dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv.

Citeşte și: Mihaela Bilic, despre fructul vedetă al verii: „E mai puțin periculos pentru siluetă”

Cum recunoaştem pepenele copt

În primul rând, culoarea este un semn important privind stadiul de creștere al pepenelui. Pepenii cruzi au o culoare verde vibrantă, cu suprafața „prăfoasă”, un pepene copt are culoarea mai închisă și textura mată.

De asemenea, este important să găsiți o pată de culoare galbenă intensă, care se formează în timpul perioadei de creștere. Acest lucru va indică faptul că pepenele a ajuns la maturitate.

Citeşte și: Pepenele galben sau roșu, care este mai periculos pentru siluetă? Răspunsul Mihaelei Bilic

Ce sunet are pepenele necopt

Al doilea test pe care un pepene copt și dulce trebuie să îl treacă este cel „al sunetului”. Acesta se face printr-un ciocănit ușor la suprafața pepenelui. Lubenița necoaptă sună a plin, întrucât reține mai multă apă decât cea ajunsă la maturitate. Pepenele roșu copt și gustos va avea un sunet gol, ca un ecou.

Un alt indiciu care indică faptul că pepenele este numai bun de consumat este codița uscată. Cumpărătorul trebuie să fie atent la acest detaliu, deoarece dacă codița este încă verde, acesta este un semn că lubenița este necoaptă. Cu cât este mai uscată codița pepenelui roșu, cu atât acesta este mai copt și mai zemos.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare august 6, 2023 9:35 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale