Evident, folosirea steroizilor este interzisă în culturism, ca şi în alte sporturi. Numai că în acest caz verificările sunt mai degrabă amuzante. Potrivit culturistei Colette Nelson, Federaţia Internaţională de Culturism verifica o singură sportivă pe an, la întâmplare.
Culturismul transformă femeile în bărbaţi
Chiar dacă şansele de a fi prinse şi pedepsite sunt mici, consumul de steroizi rămâne totuşi un obicei periculos şi neplăcut. Tratamentele cu hormoni masculini le modifică înfăţişarea culturistelor, care se aleg cu păr pe faţă, maxilar puternic şi masculin, alopecie (chelie) şi voce îngroşată. Practic, arată ca un barbat cu părul lung. Şi asta nu e tot. Pentru ca hormonii influenţează şi aspectul organelor sexuale, li se măreşte clitorisul, putând ajunge chiar şi la lungimea unui deget.
Şi pentru că sunt nevoite să scadă la maxim grăsimea corporală, iar sanii sunt în mare parte formaţi din grăsime, sportivele capătă pieptul plat al unui bărbat.
Ca să nu fie totuşi confundate cu bărbaţii, sportivele sunt nevoite să apeleze la ajutorul medicinei şi cosmeticii moderne: implanturi cu silicon pentru sâni, epilarea permanentă a părului de pe faţă, machiaj cu efect optic, autobronzant puternic.
Sănătate sacrificată
Trăsăturile masculinizate nu reprezintă singurul efect secundar al steroizilor. În funcţie de tip, doză şi calitatea produsului, hormonii sintetici pot să afecteze cam tot organismul. Boli hepatice, cardiovasculare, renale, digestive, depresie, paranoia, cancer sunt numai câteva dintre riscurile pe termen lung.
La acestea se adaugă riscurile legate de sportul în sine. Pentru ca muşchii să fie cât mai vizibili, grăsimea trebuie redusă cu mult, prin regimuri drastice. În documentarul „Super size She”, culturista britanică Joanna Thomas declară că în lunile premergătoare unui concurs mănâncă numai prafuri cu proteine şi carne uscată, dar se antreneaza mai intens ca niciodată.
Înaintea unui concurs importnat, sportiva a reuşit să ajungă la un procent de numai 3% grăsime în corp, ceea ce este foarte periculos. Pentru a fi sănătoasă, o femeie are nevoie de minim 10% grăsime. Deşi Joanna nu a menţionat acest aspect, putem să bănuim că nu are menstruaţie şi este infertilă, acesta fiind efectul steroizilor dar şi al procentului scăzut de grăsime.
Sport sau boală mintală?
Potrivit culturistei Colette Nelson, acesta este singurul sport ai cărui practicanţi arată perfect pe dinafară, dar pe dinauntru sunt atât de slăbiţi încât abia reuşesc să stea în picioare. Cea mai grea este ziua concursului, când pentru a arăta perfecte, sportivele recurg la trucuri chinuitoare.
Pentru ca muşchii să fie vizibili nu trebuie să existe apă în ţesuturi, aşa că fetele se deshidratează intenţionat refuzând apa şi luând diuretice. Ca să nu se îngraşe nu mănâncă nimic în preziua concursului, dar chiar înainte de a intra pe scenă „înfulecă” rapid nişte dulciuri pentru că glucoza le umflă venele, făcându-le vizibile.