Cu ce te poate ajuta un nutriționist holistic?

.
Marilena Oprișanu are 37 de ani, e personal chef și nutriționist holistic.  A absolvit Școala de Nutriție Holistică din cadrul Institutului Paracelsus (Mannheim, Germania), având o diplomă recunoscută și de  Asociația Națio­nală de Terapii Complementare din România. A lucrat, printre altele, ca International Customer Service Manger la CAE Healthcare Germania, are experiență în comunicare și a participat la cel mai recent sezon Masterchef (Pro TV). O poți contacta pe holistik.ro.

Având antecedente genetice cu boli foarte grave în familie, Marilena a încercat mereu să prevină anumite dezechilibre prin alimentație sănătoasă, sport și o gândire pozitivă. În perioada liceului a lucrat ca  baby-sitter la o familie cu trei copii, cărora trebuia să le gătească zilnic, fiind nevoită să inventeze de fiecare dată ceva sănătos și pe placul lor. Acest exercițiu i-a folosit foarte mult: „Am învățat continuu cum să înlocuiesc alimente mai puțin sănătoase cu altele bogate în nutrienți, despre miraculoasele condimente care mă salvează de gusturi banale, despre proprietățile legumelor și ale fructelor și plantelor medicinale. Fiind mai dificil să gătești fără carne (este lacto-ovo-vegetariană de 15 ani – n.r.), am î­nvăț­at să imit gustul tradițional al anumitor preparate transformându-mi bucătăria î­ntr-un adevărat laborator de cercetare.“ De asemenea, din locurile în care a călătorit sau a lucrat (Sardinia, Abu Dhabi, Germania), Marilena s-a întors acasă de fiecare dată cu  valizele pline de cărți de bucate și de condimente. „De câțiva ani am descoperit și o latură artistică prin felul în care ornez farfuriile, iar o simplă omletă de-a mea trebuie neapărat să devină demnă de fine dining. Pasiunea pentru gătit a devenit o autoterapie, un soi de odihnă activă care-mi stimulează creativitatea și papilele gustative.“

nutriție holistică

Ce înseamnă nutriție holistică

Foarte multe persoane mănâncă pe fondul unor emoții distructive precum ura, mânia, disprețul, tristețea, deznădejdea, iar alimentele au un efect direct asupra stării de sănătate. |n accepțiunea medicinei holistice, boala se instalează pe nivelul spiritual al biostructurii, care integrează starea spirituală, cea mintală, cea fizică și cea emoț­ională. Dacă mâncarea omului modern ar deveni un act sacru, așa cum prevede nutriția holistică, atunci am fi feriți de obezitate și am ști să ne ascultăm mesajele transmise de propriul corp și de Univers.

Nutriția holistică sau integrativă presupune implicarea unor științe ca biochimia, chimia, botanica, psihosomatica, fitoterapia ș.a., iar dietele recomandate sunt fixate în urma unei analize la nivel celular, precum și a studierii hărții emoționale, a patternurilor din inconștient, a factorilor genetici. Odată realizat acest tablou care aproximează starea de sănătate fizică, psihică și emoțională, se stabilește o dietă adaptată, menită să î­mbunătățească obiceiurile alimentare.

Ce primesc clienții

Marilena Oprișanu stabilește diete personalizate în funcție de tabloul enzimatic al clientului și, ca personal chef, prepară și meniul chiar acasă la client. „Este foarte important ca persoana aflată în programul nutrițional să fie susținută de familie și noile obiceiuri alimentare să fie adoptate de toț­i cei din casă. În acest fel, persoana asistată va ști cum să-și aprovizioneze cămara cu alimente sănătoase și va învăța să gătească rețete foarte simple și rapide. Astfel, se atinge obiectivul dorit, se previne efectul de yo-yo și se obține vitalitate pe toate planurile“, explică specialista. Specialiștii centrului de nutriție holistică fondat de Marilena nu se confruntă doar cu persoane care vor să aibă un control al greutății, ci și cu cazuri oncologice sau cu boli autoimune, unde dieta poate deveni foarte restrictivă. În cazul celor care nu au probleme medicale, se analizează preferințele culinare și se adaptează dieta în funcție de stilul de viață și de obiectivul do-rit. Evoluția este monitorizată săptămânal, prin biofeedback. Fiecare client beneficiază de cel puțin o ședință de personal chef, în cadrul căreia învață rețete simple, care se prepară în maximum 30 de minute. Sunt și persoane foarte ocupate, care preferă să li se gătească toate felurile recomandate, timp de cinci zile pe săptămână.

ravioli cu roscove

Obiceiuri alimentare periculoase

Marilena include în pachetele de consultanță oferite și serviciul de „personal shopper“ și spune că în Romania este mai greu să-ți achiziționezi alimente sănătoase atât din considerente economice, cât și de disponibilitate pe piață a anumitor alimente. „Cu alte cuvinte, eu, ca să-mi procur toate ingredientele, trebuie să fac un tur al magazinelor naturiste, un alt tur al magazinelor virtuale și câteodată să comand din străinatate. În acest context, unei persoane foarte ocupate, cu obligații  de familie sau sociale, îi este dificil să urmeze o alimentaț­ie sănătoasă, care să nu ascundă tot felul de aditivi și amelioratori de gust. Pe măsură ce consumăm acești amelioratori de gust, vom dezvolta un soi de adicție pentru fast-food, mâncăruri semipreparate, dulciuri, produse de panificație. Gătitul acasă a devenit o activitate de nișă, pentru persoane pasionate. Femeia modernă nu-și mai găsește locul «la cratiță», iar repercusiunile se văd la copiii acestora sau la dezechilibrele care apar la un moment dat. Dupa părerea mea, nu trebuie să fii bucătar ca să poți găti o supă-cremă de legume pe care o prepari în 15 minute sau să fierbi o quinoa, să o adaugi într-o salată. Cu toate astea, oamenii preferă grăsimile, fripturile împănate și mâncărurile tradiționale hipercalorice“, explică Marilena Oprișanu.

Citește și – Mihaela Bilic: „Nimic nu îngrașă, nimic nu slăbește… Totul ține de cantitate“

Citește și – „Şi eu ce mai mănânc azi la prânz?“

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton