Mihaela Bilic a explicat cu ce putem înlocui pâinea sau cartofii dacă ținem la siluetă. Celebra nutriționistă a vorbit în emisiunea „Doctor de bine”, de la Pro TV, despre o variantă de carbohidrați mult mai sănătoasă pentru organism.
Cuprins
Cuprins
Mihaela Bilic recomandă înlocuirea pâinii și a cartofilor cu mămăligă
Pâinea și cartofii se numără printre cele mai consumate și îndrăgite alimente de români, dar sunt inevitabil asociate cu riscul acumulării kilogramelor nedorite. Mihaela Bilic spune că există o alternativă pentru aceste produse care este la îndemâna oricui, foarte gustoasă și hrănitoare. Este vorba despre un aliment simplu, care era consumat mult mai des în trecut față de cum este în zilele noastre – mămăliga. Potrivit nutriționistei, mămăliga reprezintă cea mai bună sursă de carbohidrați pe care cineva o poate consuma.
„Bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă, iar făina o păstrau pentru pâine și cozonaci de sărbătoare. Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore.
Într-o farfurie ideală mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel” – a explicat Mihaela Bilic la Pro TV.
Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre cum să slăbești fără să elimini pâinea din alimentație. Cum arată farfuria ideală
Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre cum se face corect piftia. Cât de sănătos este preparatul tradițional
Ce beneficii are consumul mămăligii
Nutriționista spune că o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine și are 70-80 kcal. Când vine vorba despre mămăliga caldă, trebuie să socotim trei linguri de mămăligă pentru a echivala o felie. Mihaela Bilic a mai precizat că mămăliga are o mulțime de beneficii pentru sănătate și ne oferă nutrienți importanți pentru buna funcționare a organismului.
„La capitolul beneficii, porumbul conține mulți carotenoizi, de unde și culoarea galbenă. Acești pigmenți vegetali cu rol antioxidant sunt materie primă pentru sinteza vitaminei A. Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
În boabele de porumb există steroli vegetali, substanțe care au o structură similară cu colesterolul uman. Care e rolul lor? Blochează locul de absorbție pentru grăsimile alimentare, scad cantitatea de lipide care provine din dietă și reduc nivelul de colesterol din sânge. (…) Dincolo de siluetă, astfel de produse au un efect anti-stres: odată prin conținutul mare de glucide care calmează creierul, apoi datorită faptului că sunt crocante și le putem ronțăi” – a adăugat Bilic.
Foto – captură video
Ultima modificare februarie 13, 2025 6:22 pm