Dr. Iulia Postolachi, specialist în medicină holistică şi acupunctură coreeană spune că „modul în care ne îmbrăcăm sau în care ne vopsim locuința poate aduce beneficii sănătăţii.
Orice ne înconjoară transmite receptorilor din organism o anumită informație care este prelucrată, iar corpul dă un răspuns stimulului”. Așa că este de dorit să știm ce culori sunt mai indicate pentru noi.
► CULORILE CARE TE ÎNCONJOARĂ
Cromoterapia este un tratament cu lumină concentrată, care ar fi bine să se facă sub îndrumarea unui specialist. În ceea ce privește îmbrăcămintea, nuanțele în care vrei să îți vopsești locuința sau biroul și chiar culoarea mâncării, poți alege ceea ce ți se potrivește mai bine. Îți poate fi de ajutor și un filtru care se aplică pe o lampă normală.
► Culoarea roșie stimulează sistemul nervos, circulația sangvină și inima. Este indicată și pentru cei care suferă de anemii. Totuși, pacienții cu diverse inflamații sau hemoragii ar trebui să se ferească de ea în timpul acutizării problemei.
► Albastrul stimulează rinichii și oprește procesele inflamatorii sau hemoragiile. Este bine să fie folosit vara și ocolit iarna, întrucât dă senzația de răcoare. Este indicat în infecții ale gâtului, în hipertiroidie, constipație și spasme musculare. În plan psihic, poate ajuta la rezolvarea problemelor de limbaj la copii sau poate diminua teama de a vorbi în public la adulți. Albastrul închis este indicat în caz de răceli, sinuzite, otite, stres, tensiune nervoasă, reumatism articular.
► Verdele e vasodilatator și relaxant nervos. Ajută în curele de slăbire. Controlează sistemul muscular. Verdele închis are efect antiinfecțios, antiseptic și ajută la regenerarea țesuturilor.
► Violetul relaxează nervii și activează sistemul limfatic. De aceea, ajută la vindecarea infecțiilor și a inflamațiilor. Este indicat în infecții urinare și nevroze.
► Culoarea maro deschis e benefică intestinului gros și plămânilor. Albul pur ajută și el în cazul insuficienței respiratorii. Totuși, astmaticii trebuie să îl evite, pentru că favorizează constricția căilor respiratorii, ceea ce poate provoca sau înrăutăți crizele de sufocare.
► Rozul stimulează circulația și eliminarea toxinelor din sânge. Rozul aprins întărește venele, vasele de sânge și arterele.
►GALBENUL
Are efect detoxifiant și readuce optimismul pierdut depresivilor. Asigură buna funcționare a stomacului, splinei, ficatului, intestinului și a sistemului limfatic. Totuși, persoanele supraponderale ar trebui să evite această culoare, întrucât poate stimula depunerile de grăsime din organism.
► PORTOCALIUL
Este energizant și ajută la arderea grăsimilor. Stimulează activitatea organelor sexuale, a rinichilor și plămânilor. În varianta pastelată, aduce echilibru interior. Este indicat și în caz de astm bronșic, bronșite și alte afecțiuni pulmonare.