În ciuda acestui succes uriaş pentru vremea respectivă, Consiliul pentru Cercetări Medicale din Anglia a decis să întrerupă finanţarea proiectului, probabil şi din cauza dezbaterilor aprinse pe care le-a provocat joaca de-a Dumnezeu a lui Edwards.
Deşi s-au făcut presiuni asupra lui pentru a întrerupe proiectul, Edwards n-a vrut să se dea bătut. „Cel mai important lucru în viaţă este să ai un copil. Nimic nu este mai special decât un copil. Am fost foarte afectaţi de disperarea cuplurilor care îşi doreau atât de mult să aibă urmaşi. Am fost criticaţi, dar ne-am luptat din toate puterile pentru pacienţii noştri”, a declarat Robert Edwards.
Din fericire, el a gasit un donator privat care a acceptat să ofere o sumă de bani pentru continuarea încercărilor.
Primul copil „făcut în eprubetă”
Mai hotărât ca niciodată să reuşească, dr. Edwards a reuşit să determine care este momentul cel mai potrivit pentru fertilizare ţinând cont de nivelul hormonal al viitoarei mame. Folosind noile informaţii, el a început să implanteze mamelor embrionii obţinuţi în eprubetă, dar din păcate sarcinile nu au putut fi duse la termen.
Primii norocoşi au fost Lesley şi John Brown, o familie care încerca de nouă ani să aibă un copil. Pe 25 iulie 1978 a venit pe lume Louise, un copil sănătos, născut la termen, care a transformat un vis în realitate şi a dus lumea medicală într-o nouă eră.
Steptoe şi Edwards şi-au deschis în Cambridge prima clinică specializată în FIV. Clinica a fost luată cu asalt atât de cuplurile infertile, cât şi de medicii doritori să înveţe noile tehnici. De atunci şi până astăzi, tehnicile au fost îmbunătăţite, astfel că azi fertilizarea in vitro este un proces eficient şi sigur atât pentru părinţi cât şi pentru copil. Primii copii născuţi în eprubetă, inclusiv Louise Brown, au devenit la rândul lor părinţi, dovadă că sunt la fel de sănătoşi ca cei născuţi pe cale naturală.