Numai 22% dintre cititoarele de pe unica.ro folosesc zilnic produse cu FPS (restul folosesc doar la plajă, când e soare puternic, sau deloc). Noi îţi propunem zece reguli „sfinte” pentru o piele sănătoasă.
Caută protecţia UVA
FPS-ul se referă doar la gradul de protecţie pe care un produs îl oferă împotriva razelor UVB. Acestea, cunoscute sub numele de „raze care ard”, variază de la un sezon la altul, distrug stratul superficial al pielii şi, de regulă, provoacă arsuri. Când razele UV ating pielea, corpul încearcă să se apere. În efortul de a preveni deteriorarea ADN-ului, celulele produc melanină, ceea ce conferă pielii aspectul colorat. Dar, în acest moment, celulele sunt deja lezate şi, pe lângă modificarea fibrelor de colagen şi elastină, petele maronii, riduri, ele pot duce şi la carcinom bazocelular, cea mai comună formă de cancer, carcinom spinocelular, ce se dezvoltă în zone care-au suferit leziuni, sau melanom, cel mai frecvent cancer la tinerii între 25 şi 29 de ani, conform Fundaţiei Române Contra Cancerului de piele. Razele UVA pătrund prin nori sau sticlă în maşinile, casele sau birourile noastre. Ele au lungime de undă mare, penetrează adânc pielea, ceea de duce la fotoîmbătrânire. În plus, unele becuri emit raze UVA, deci ar trebuie să ne protejăm pielea cu produse specifice zilnic. Într-un studiu, persoanele care au fost expuse soarelui printr-un geam cel puţin două ore pe zi aveau riduri faciale cu 26% mai accentuate pe partea feţei mai apropiată de soare.
Ingrediente de aur
La ora actuală, nu există prevederi aprobate de FDA pentru menţionarea protecţiei UVA pe tuburile de produse. Deci, dacă o cremă oferă protecţie UVB excelentă, nu înseamnă că oferă protecţie deosebită sau măcar bună, UVA. Totuşi, nu te gândi că produsele actuale de pe piaţă nu te apără deloc de UVA – trebuie doar să ştii cum să le cauţi. Ingredientul „de aur” este avobenzone, o barieră chimică (absoarbe razele UVA imediat ce ating pielea) sau oxidul de zinc, un ingredient în mare parte mineral, care reflectă lumina UVA de pe piele înapoi în mediu, exact ca o oglindă. În timp ce zincul poate lăsa o peliculă grasă sau albă (în special pe pielea închisă), nu se absoarbe, fiind ideal pentru oricine are pielea sensibilă. Avobenzone este un agent fenomenal de blocare a razelor UV, însă se degradează rapid în prezenţa razelor solare, ceea ce înseamnă că este eficient maximum două ore.
Regulile aplicării
„Aplicarea cremelor trebuie făcută cu cel puţin 20 de minute înainte de expunerea la soare. De asemenea, se aplică de mai multe ori pe zi, deoarece are efect limitat în timp. La plajă, foloseşte-o şi înainte de a intra în apă, şi la ieşire, şi apoi la intervale regulate de două ore”, spune dr. Diaconu.
4 Zone speciale
Te întrebi de ce nasul şi pieptul par arse, indiferent câtă cremă aplici? „Nasul – datorită poziţionării (e mai proeminent), apoi din cauză că uleiurile naturale şi căldura determină produsul cu FPS să se „evapore” mai rapid (la fel cum se întâmplă şi pe frunte sau bărbie). Cât despre decolteu – acesta are un tegument sensibil şi, în general, nu este îngrijit/hidratat; puţine persoane aplică o cremă şi pe decolteu”, spune dr. Sălăvăstru.
5 Fă-ţi depozite de cremă cu FPS
Ţine-ţi cremele cu FPS în mai multe locuri. Cu cât ai mai multe tuburi la îndemână, cu atât mai mult le vei folosi. Mie îmi place să ţin un tub în geantă, unul la birou, unul la iubitul meu acasă şi încă două la mine acasă.
6 Soarele nu poate fi „blocat” în totalitate
„Nu există produse care să ofere protecţie 100%”, spune dr. Sălăvăstru. Chiar şi un produs cu FPS 50 blochează numai 98% din razele UVB. Fii generoasă când îţi ungi pielea expusă la soare – „prin aplicarea neatentă, efectul de protecţie este chiar mai mic decât cel de pe etichetă. Pielea este structurată să contorizeze toate expunerile la soare din cursul vieţii. Vorbim despre un efect cumulat în timp”, adaugă dr. Sălăvăstru.
7 Crema obişnuită de faţă cu FPS nu-i de ajuns
Crema obişnuită hidratantă conţine un FPS mult prea mic pentru a ne proteja. Astfel, trebuie să folosim creme de fotoprotecţie speciale cu FPS cât mai mare, care să specifice o protecţie atât pentru UVB cât şi UVA (50+). „Cumpără produse din farmacii, unde li se asigură o depozitare adecvată, şi nu de la taraba de pe plajă, acolo unde, expuse soarelui,îşi pierd calităţile şi devin chiar nocive pentru piele”, explică dr. Tudor.
8 Îmbunătăţeşte-ţi rezistenţa la UV
Antioxidanţii joacă un rol esenţial în repararea răului făcut de soare. Totuşi, ai grijă că unii antioxidanţi devin nocivi dacă te expui la soare, amplificând răul făcut de razele UV în loc să-l micşoreze. Unul sigur şi eficient e vitamina E, care e secretată natural de către corp (prin sebum), pentru protecţia pielii. La fel de bine protejează şi coenzima Q 10 sau vitamina C. Alte precauţii: nu aplica o cremă antiacnee cu benzoyl peroxide şi apoi produsul cu FPS, întrucât prima dezactivează protecţia. La fel şi un produs cu acid glicolic, combinat cu o cremă de protecţie solară, poate avea efecte negative.
9 Mai multă hidratare
Este soare, deci cald. Căldura te face să transpiri mai mult, ceea ce accelerează pierderea apei. Caută produse cu FPS cu ingrediente de hidratare, precum untul de shea sau glicerina, care ajută pielea să reţină apa.
10 Legături periculoase
Excesul de soare creşte riscul de melanom, mai ales că, în vacanţe, stăm exagerat la soare. Vulnerabilitatea în faţa cancerului de piele mai este asociată cu fumatul, înălţimea peste medie şi folosirea cu cel puţin o lună înainte a medicamentelor care cresc sensibilitatea la soare (antibiotic, diuretice, ibuprofen).