„De aceea, primul lucru care trebuie verificat este dacă crema respectivă protejează atât împotriva ultravioletelor B cât şi a ultravioletelor A (UVA)”, explică dr. Clătici, care ne recomandă să folosim numai produse care protejează împotriva ambelor tipuri de radiaţii.
Pentru a-ţi alege FPS-ul potrivit, orientează-te după fototipul tău. Acesta este „o combinaţie dintre culoarea pielii, a părului, a ochilor şi modul de răspuns al pielii la radiaţiile solare – arsură, înroşire rapidă, bronzare etc.” după cum explică medicul dermatolog. „Ca principiu, cu cât o persoană are pielea mai deschisă la culoare cu atât cifra indicată pe ambalaj trebuie să fie mai mare.”
Apoi gândeşte-te dacă vei folosi crema respectivă zi de zi, atunci când ieşi pe stradă sau dacă o iei cu tine în vacanţă. În ultimul caz, ai nevoie de o cremă rezistentă la apă, care asigură o anumită protecţie şi la ieşirea din mare sau piscina.
„Pe de altă parte, crema de protecţie solară trebuie să fie adaptată zonei de corp pe care va fi aplicată – faţă, trunchi, buze – şi tipului de ten al persoanei – ten uscat, normal, mixt sau acneic”, mai spune doctorul, care ne recomandă să reaplicăm produsele cu FPS periodic, fără a neglija urechile, nasul, buzele şi alte zone sensibile.
În final dr. Clătici ne reaminteşte că o protectie eficientă se obţine combinând mai multe metode: o cremă solară corect folosită, haine care să acopere cât mai mult din suprafata pielii, cu ochelarii de soare de calitate şi evitarea expunerii la soare în orele „interzise”.