Vara a venit, soarele ne toropeşte de dimineaţă până seara şi deja am început vânătoarea de creme de plajă, care cu FPS mai mare, care cu autobronzant. Tu ştii ce îţi aplici pe piele?
Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Missouri University of Science and Technology, crema de plajă nu este atât de sigură pe cât se crede, ba chiar un ingredient din compoziţia ei poate creşte riscul dezvoltării cancerului de piele.
Se pare că oxidul de zinc, un ingredient găsit adesea în cremele de plajă, reacţionează chimic atunci când este expus la soare şi eliberează molecule care, interacţionează cu pielea şi pot distruge celulele dermei sau, mai rău, pot distruge ADN-ul din acele celule. Acest lucru poate duce la cancer de piele. Ba chiar, cu cât oxidul de zinc este expus un timp mai lung la soare, cu atât riscul reacţiilor chimice creşte.
Oxidul de zinc este folosit în producerea cremelor de plajă pentru că protejează împotriva razelor ultraviolet. Totuşi, nano-particulele din soluţie absorb razele UV, reacţia eliberează electroni, care la rândul lor produc molecule instabile care interacţionează cu moleculele pielii şi acţionează ca nişte paraziţi.
Pe de altă parte, experţii le recomandă oamenilor să nu renunţe la crema de plajă, pentru că este mai bună decât nicio protecţie împotriva razelor UV.
Foto: Northfoto